Vijfde Muntaz T20 belooft weer cricketspektakel

Update 19 april: de halve finales zijn VCC – Quick (veld 1) en HBS-HCC (veld 2)!

Op zondag 29 april 2018 zal alweer de vijfde editie van de Muntaz T20 Cup worden gehouden op Voorburg CC aan de Groene Zoom. De vier Top- en Hoofdklasseclubs in de Haagse regio doen mee. Gezien de versterkingen van de deelnemende teams belooft het toernooi weer veel spektakel te bieden.

De jubileumeditie is tevens een mooi moment voor een groot woord van dank voor de naamgever en sponsor vanaf het begin, de Muntaz Foundation van de familie Mohamed. De familie heeft zich in 2014 met de stichting die de naam draagt van vader Mohamed aan dit evenement verbonden en zijn al die jaren een zeer loyaal en meewerkende sponsor geweest. Na dit jaar stoppen zij er mee en de cricketwereld mag blij en dankbaar zijn dat de Muntaz Foundation dit evenement -dat inmiddels zijn plaats op de cricketkalender heeft verworven- heeft helpen realiseren.

Het toernooi geldt als officieuze opening van het cricketseizoen in de Haagse regio. Er worden vier korte wedstrijden gespeeld: twee halve finales, een finale en een strijd op plek drie, van ieder twee keer twintig overs.

In 2017 deden alle Haagse topteams het goed in de reguliere (50 overs) competitie. Gastheer VCC, dat net was gepromoveerd naar de Hoofdklasse, werd knap tweede achter Sparta. HBS, HCC en Quick werden respectievelijk derde, vierde en vijfde in de Topklasse.

HBS

Het gepromoveerde HBS gaf bij de seizoensstart direct zijn visitekaartje af door stadsgenoot HCC te verslaan. Ook later in het seizoen behield HBS zijn goede vorm die werd bekroond met een verdienstelijke derde plaats. Hierbij leunde HBS op de inbreng van de overzeese spelers Jaron Morgan, die meer dan 1.000 runs maakte (58.94 per innings) en Corey Rutgers (634 runs met een gemiddelde van 48.77). In de aanval blonk Farshad Khan uit met 29 wickets voor 575 runs. Voor 2018 heeft HBS nog grotere ambities: international Wesley Barresi komt over van buurman Quick.

HCC

Net als HBS behaalde ook HCC uiteindelijk 22 punten uit 18 wedstrijden. Jonathan Vandiar was wederom belangrijk voor HCC met 1.139 runs en een battinggemiddelde van 67. In de aanval was Mark Jonkman op dreef met maar liefst 34 wickets. Ook Hidde Overdijk en Ryan Ninan namen veel wickets. HCC-voorzitter Feiko Kloppenburg over 2018: “Vandiar is geblesseerd en keert niet terug bij HCC. Erg jammer, maar het is niet anders. Jonathan is een heel goede speler en was ook al drie jaar als coach actief op HCC. Ryan Ninan komt wel terug. Bryce Street, een jonge Australiër van Queensland, komt als vervanger van Jonathan. Street is een linkshandige openingsbatsman en medium pace bowler. De 35-jarige Zuid-Afrikaan Tyrone Peters wordt hoofdcoach van HCC. Voor wat betreft het Muntaz-toernooi mikken wij op een finalepaats. HBS is sterk dit jaar en Quick lijkt iets verzwakt. VCC ken ik minder goed, maar het vertrek van Viv Kingma is een aderlating.”

Voor de reguliere 50-overcompetitie denkt Kloppenburg dat een plek in de middenmoot realistisch is. “We hebben een jong team met alleen Mark Jonkman en Reinier Bijloos als oudere spelers. Tonny Staal, Hidde Overdijk en Ali Achmed zitten bij Nederland A, en Boris Gorlee bij Nederland Under 17. Zij zullen meer moeten bijdragen met het bat. Een plek in de middenmoot zou mooi zijn in ons jubileumjaar: HCC bestaat dit jaar 140 jaar.”

Quick

Quick kende een wat wisselvallig 2017 dat werd afgesloten met 18 punten uit 18 wedstrijden. Jeroen Brand nam 26 wickets voor 481 runs. Wesley Barresi, die in 2018 naar HBS verhuist, maakte 497 runs voor de Haantjes. Ook hier was het een overzeese speler die bij het batten indruk maakte: Jean Bredenkamp met 467 runs. Hij keert in 2018 echter niet terug, evenals Jovuan van Wyngaardt. Quick zal het ook moeten stellen zonder oud-international Henk Mol, die stopt. Jay Bista, Sean Davey en Pieter Groenewald worden speler/coaches. Ook Simon Kars wordt opgenomen in de selectie. Quick-voorzitter Guido Landheer laat verder weten: “Dit jaar gaan we jeugd inpassen in de selectie en in Quick 1. Wij gaan met zoveel mogelijk plezier cricketen en zien de Muntaz Cup als een goede warming-up voor de Twenty20-competitie. Een mooi en inmiddels traditierijk toernooi tussen de vier Haagse grootmachten.”

Voorburg CC

VCC is international Viv Kingma weliswaar kwijtgeraakt aan VRA, maar versterkte zich met Australiër Steve Nottle en Zuid-Afrikaan Matthew Smit. Bas de Leede, 18 jaar en inmiddels ook international, blijft bij VCC, dat verder in de aanval weer een beroep kan doen op medium pacers Steffen Mulder en Yasir Hamid. In de reguliere competitie mikt VCC op een hoge eindnotering.

Muntaz Cup, zondag 29 april 2018, van 11.00 tot 18.00 uur. Adres VCC: Groene Zoom 20, Den Haag (achter het Wellant College en naast Sparta Atletiek). Toegang is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *