Home » Laatste nieuws » Team effort brengt VCC toch langs HBS
Laatste nieuws

Team effort brengt VCC toch langs HBS

André Malan op weg naar een mooie 80

Tot pakweg twintig minuten voor het einde had HBS by far de beste winstkansen. In een bizar slot werden de rollen echter alsnog omgedraaid en ging VCC er als een dief in de nacht met de punten vandoor: 263-244. Hiermee is VCC zeker van de halve finale op eigen veld op 3 of 4 september.

HBS won de toss en stuurde VCC in. Ongetwijfeld hadden de gastheren de Voorburgse nederlaag van enkele jaren geleden nog in het hoofd. VCC kende deze keer echter een uitstekende start. Musa Ahmad en André Malan roteerden de strike goed. Slechte ballen werden afgestraft, waaronder enkele enorme zessen van Malan.

Op een stand van 88 in de dertiende over viel het wicket van Musa (22) toen hij een liftende delivery van Ryan Klein niet kon verwerken. Het boogballetje verdween in de grote handschoenen van keeper Scholte.

Malan, die zijn vijftig al had bereikt, kreeg gezelschap van Bas de Leede. Deze twee maakten er samen 55 voor het tweede wicket. Het was spinner Barresi die drie maal toesloeg: Bas (30) werd op cow corner gevangen door Ryan Klein, André Malan (een prachtige 80) lepelde een bal in de handen van de point en Sybrand Engelbrecht ondervond dat de bouncy pitch van HBS minder geschikt is voor het spelen van de reverse sweep. Het was 176/4 in de dertigste over.

Herstel moest er dus komen van Van Beek en Hingorani. Laatstgenoemde werd echter gevangen. Met nog zeventien overs te gaan was VCC dus vijf wickets kwijt, en even later zelfs zes toen Shariz Ahmad werd gestumpt (193/6).

De meeste VCC- batsmen maakten zichzelf uit. Invaller Stijn de Leede zette wel een prijs op zijn wicket en maakte er met Van Beek 34 voor het zevende wicket. Een poging om te versnellen werd Van Beek fataal; hij werd op long on gevangen voor een zeer waardevolle 53.

Voor VCC was het nu cruciaal om de vijftig overs uit te batten. Stijn de Leede steunde een tijdje goed, maar sneuvelde voor 14 in de 45e over. Kingma en Mulder slaagden er vervolgens in een 250-plus score op het bord te zetten. Na 143/1 en 193/6 werd het nog 263/8 – niet heel veel op het kunstgrasveld, maar zeker verdedigbaar mits er goed zou worden gebowld en gefield.

Innings HBS

Zowel Kingma als Van Beek had pech toen edges van Walbrugh door het slip/ gullycordon voor vier vlogen. Zijn partner Mason had dat geluk niet; op een scherp liftende delivery van Van Beek werd hij door Bas de Leede in de gully gevangen.

Walbrugh bleef vieren door de slips slaan en werd talloze keren ‘gebeten’ buiten de offstump. Voor VCC was het van cruciaal belang om zijn partnership met Barresi te breken. HBS speelde echter rustig en geconcentreerd en zat op rozen bij 50/1/11. Waar HBS zeer succesvol was geweest met de spinners, werd vooral Shariz Ahmad van VCC onder handen genomen door Barresi. Zoals vaker kwam één bal na de drinks break de doorbraak toen Steffen Mulder Barresi (48) LBW kreeg: 99/2 in de achttiende over.

Ook met Kaplan bouwde Walbrugh aan een substantieel partnership (van 73). Met Potgieter terug naar Afrika, Nieuwoudt geblesseerd en Bas de Leede grieperig waren de bowlingopties gelimiteerd. De Leede nam toch maar de bal ter hand. Kaplan riep Walbrugh op voor een single en André Malan produceerde een fantastische direct hit: Kaplan uit en 172/3.

Met Ryan Klein kwam de vijfde Zuid-Afrikaan in Haagse dienst naar de crease. Hoewel Walbrugh zijn honderd bereikte, was er voor VCC een sprankje hoop toen Steffen Mulder (2-36) en Bas de Leede de wickets pakten van respectievelijk Klein en Ahmed. Van de laatste tien overs moest HBS 64 runs maken. In deze fase waren er fantastische stops van Steffen Mulder op fine leg en Stijn de Leede aan de sweeper-boundary, waardoor Walbrugh van de strike werd gehouden.

Ferdi Vink runde zichzelf uit (direct hit Bas) en HBS keek opeens vol in de loop van het Voorburgse geweer. De Hagenaars hadden zichzelf de hoek in geschilderd en moesten 45 runs in vijf overs maken. Walbrugh moest vol voor zijn schoten gaan. Nog 33 uit vier overs.

Van Beek (wéér belangrijk met 2-37) kwam terug in de aanval voor de slotovers. En het onwaarschijnlijke gebeurde: in de 47e had hij dan toch succes met een korte bal. Walbrugh (132 van 134 ballen) mistimede deze en Shariz Ahmad pakte de cruciale vang op point.

Daarna maakte Bas de Leede (3-27) het karwei af: in de 48e over werden slechts twee runs gemaakt en vielen twee wickets. Julian van Raad werd gecleand en VCC was volledig teruggekomen vanuit verloren positie. Hiermee is VCC al zeker van een halve finale op eigen veld op 3 of 4 september.

Twee opmerkelijke statistieken tot slot:

  • De nummers vijf tot en met elf van HBS maakten slechts twintig runs van het bat.
  • De overs 39, 41, 43 en 48 van Bas leverden slechts 14 runs op voor HBS en maar liefst vijf wickets voor VCC, waaronder twee run outs.