Home » Laatste nieuws » Bas de Leede tekent bij Mumbai Indians
Laatste nieuws Nieuws

Bas de Leede tekent bij Mumbai Indians

Bas de Leede 50 - NED-NZ

Amsterdam, 11 augustus 2022 — Het is een van de meest opzienbarende ‘transfers’ in de Nederlandse cricketgeschiedenis. Nootdorper Bas de Leede (22), bezig aan een topseizoen bij het Nederlands elftal en zijn club Voorburg CC – koploper in de Topklasse – heeft zijn handtekening gezet bij de Indiase IPL-franchise Mumbai Indians.

Bas gaat naar de ILT20! Foto: Tjiez – Nikki Vroom

Het betekent overigens niet dat Bas direct in de Indian Premier League (IPL) – volgens velen het internationale ‘cricketwalhalla’ – gaat spelen. Wel zal hij deelnemen aan de nieuwe ILT20 die van 6 januari tot en met 12 februari 2023 in de Verenigde Arabische Emiraten zal worden georganiseerd.

De ILT20 is een nieuw Twenty20-toernooi waaraan zes teams deelnemen. Vier van deze teams hebben een Indiase eigenaar. De teams zijn verplicht twee cricketers uit Associate landen in hun squad op te nemen. Dat biedt mogelijkheden voor spelers uit landen als Nederland, Schotland, de Verenigde Staten en Nepal. Verder kunnen zij ‘gewoon’ spelers uit toplanden contracteren zoals in de IPL al jaren gebruikelijk is. Bas’ team MI Emirates.

Bas is ‘over the moon’ met het contract: “Dit is waar je als cricketer van droomt: straks in een van de grote stadions staan in de Emiraten met wereldtoppers. Drie van mijn teamgenoten worden bijvoorbeeld de West-Indiërs Kieron Pollard, Dwayne Bravo en Nicholas Pooran. Een andere teamgenoot is de Afghaanse legspinner Rashid Khan, ook een wereldster. Spelen in de IPL zal nog moeilijker zijn gezien de grote concurrentie, maar dit is een mooie eerste stap.”

Mumbai Indians

Mumbai Indians is het meest succesvolle team in de IPL. Het team, waar levende legende Sachin Tendulkar speelde, heeft de IPL vijf keer op zijn naam geschreven, een keer meer dan Chennai Super Kings.

De mediarechten van de IPL vanaf editie 2023 werden onlangs voor vijf jaar verkocht aan STAR India voor USD 6,2 miljard. De Disney Corporation viste achter het net, maar kondigde aan andere IPL-gerelateerde mediapakketten te willen aanschaffen.

High Performance Manager KNCB Roland Lefebvre: “We zijn enorm trots en enthousiast dat Bas door de Mumbai Indians is gecontracteerd voor de inaugurele ILT20-competitie in Dubai die in januari 2023 gespeeld gaat worden.  Bas’ harde werken heeft geleid tot een uiterst succesvolle zomer tegen de beste teams ter wereld. Zijn prestaties in de ILT20 zullen met grote belangstelling worden gevolgd.”

Oud-international en nu KNCB-bestuurslid Reinout Scholte: “Dit is een geweldige kans voor Bas en een beloning voor zijn harde werk en ontwikkeling als crickettalent en als mens. Zijn selectie zal ongetwijfeld een bron van inspiratie zijn voor voor jonge cricketers.”

Bas de LeedeBas werd al sinds zijn jongste jeugd gezien als een groot talent, maar heeft vooral in de afgelopen anderhalf jaar enorme progressie laten zien. In april 2021 maakte hij in een T20 tegen Nepal 81 runs uit 42 ballen met 7×4 en 5×6. In juni 2022 speelde Bas met Oranje drie ODI’s tegen Engeland. Hij viel op met scores van 28, 34 en 56. In juli ging de halve finale van de T20 Word Cup Qualifier in Zimbabwe om deelname aan de T20 World Cup, die in oktober en november 2022 in Australië zal worden gehouden. Bas werd Man of the Match met twee wickets voor 23 runs en een fantastische innings van 91 not out in 67 ballen (9×4, 3×6). Begin augustus maakte hij 66 en 53 not out in twee T20’s tegen Nieuw-Zeeland.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met:
Patrick de Leede, Communications & Media Manager KNCB, +31 (0)6 21 54 6995