Home » Algemeen » Bas de Leede (17) in selectie Nederlands cricketteam
Laatste nieuws Algemeen

Bas de Leede (17) in selectie Nederlands cricketteam

Met Oranje naar Afrika

Bas de Leede van crickethoofdklasser Voorburg CC is opgenomen in de selectie voor het Nederlands elftal. Niet een nationaal jeugdteam, zoals zijn leeftijd doet vermoeden, maar het echte Oranje. Met Nederland gaat de 17-jarige cricketer nu vijf maanden naar Afrika.

Bas heeft vorig schooljaar eindexamen VWO gedaan op het Voorburgse Sint-Maartenscollege. Aangezien de vrouw van één van de spelers van de Nederlandse selectie onlangs is bevallen, werd Bas aan het team toegevoegd. Bas zou al op trainingsstage naar Afrika gaan, maar mag nu – voorafgaand daaraan – waarschijnlijk al een aantal wedstrijden spelen met het Nederlands team.

Oranje gaat eerst naar Zimbabwe, waar het team negen dagen verblijft. Daarna zou het team een aantal wedstrijden spelen in Kenia, maar gezien de politieke situatie aldaar zijn de wedstrijden verplaatst naar East-London in Zuid-Afrika.

Vervolgens gaan er negen selectiespelers, waaronder Bas, naar Pretoria, waar zij intensief zullen trainen aan één van de meest vooraanstaande cricket academies in de wereld.

Bas cricket al sinds zijn zesde, werd met diverse jeugdteams landskampioen en maakt al enkele jaren deel uit van het eerste elftal van VCC, dat landelijk op het op één na hoogste niveau actief is. In de Hoofdklasse maakte Bas dit seizoen 530 runs met een gemiddelde van ruim 44 runs per innings. Daarmee bezette hij een zeer verdienstelijke vijfde plaats in deze klasse.

 

Foto (met dank aan Frank van Lent): Bas de Leede, op de foto nog in een Nederlands jeugdteam, is opgenomen in de selectie van het echte Oranje.