Home » Algemeen » Cricket in Clogs
Laatste nieuws Algemeen

Cricket in Clogs

Het afgelopen jaar was in India de World Cup 50 over cricket, waarbij ook Nederland aanwezig was. Een onvergetelijke ervaring voor team, staf en fans en het was de aanleiding voor oud-international Jacob-Jan Esmeijer om (wederom) een boek in het Engels te  schrijven over het Nederlandse cricket.

Inmiddels wordt de hand gelegd aan Cricket In Clogs (in het Engels, full colour, hardcover, gebonden en meer dan 150 pagina’s tekst en beeld) waarin 29 spelers terugkijken op in totaal 29 wedstrijden van Nederland van de WK’s in 1996, 2003, 2007, 2011 en 2023. Gezien het succes van Oranje tijdens het afgelopen WK waarin men twee wedstrijden wist te winnen, wordt Cricket In Clogs een meer dan bijzonder  (oranje getint) naslagwerk.

De samenstelling en verkoop van dit boek staan niet los van elkaar. Aan de ene kant moeten de mooie verhalen en anekdotes van de mannen in het oranje voor de komende (cricketminnende) generatie worden  vastgelegd. Aan de andere kant heeft het een charitatieve inslag. In 2017 bracht Jacob Jan een bezoek aan Kaapstad waar hij via de stichting Run4Schools in contact is gekomen met een school in Mitchells Plain. Inwoners van deze wijk, net buiten Kaapstad, leven een zwaar bestaan: de werkloosheid is hoog, het gebied wordt geteisterd door gangs en drugsgebruik vanaf jonge leeftijd liggen op de loer. De basisschool die hij toen  bezocht, kent een dertigtal cricketende leerlingen die noodgedwongen in hun dagelijkse (school)kleding ook sporten.

Bij terugkomst in Nederland heb ik voor deze leerlingen van ‘Caradale Primary School’ een inzameling gehouden en kon ik met het opgehaalde geld cricketuniforms (broek, shirt en cap – dit alles van het schoollogo  voorzien) laten maken.

Caradale is echter niet de enige basisschool aldaar die cricket speelt. Er zijn zo’n 30 scholen met in totaal 1.000 leerlingen in de leeftijdscategorieën U9, U11 en U13. Nu is het mijn voornemen om in 2024 al deze scholen ook van een uniform te voorzien. Het is het voornemen om het boek eind april 2024 te publiceren, nét voor het begin van het Nederlandse cricketseizoen.

Bestel jouw boek via cricketinclogs.nl of via j.j.esmeijer@icloud.com. Jouw bijdrage wordt bijzonder op prijs gesteld en je houdt er een prachtig naslagwerk aan over!

This content is also available in: English