Home » Laatste nieuws » Cricketdames VCC voor eerste maal landskampioen
Laatste nieuws Algemeen Verslagen Dames Damescricket Verslagen

Cricketdames VCC voor eerste maal landskampioen

De cricketdames van Voorburg CC hebben voor een grote verrassing gezorgd. Op de T20-finaledag op Groen-Geel versloegen zij regerend landskampioen Quick in de finale. De spannende wedstrijd werd op de allerlaatste bal van de wedstrijd beslist: 78 tegen 79 voor het verlies van vijf wickets.

Om het cricket minder lang te laten duren, is de korte variant Twenty20 geïntroduceerd. In plaats van 240 ballen krijgt ieder team slechts 120 ballen (20 overs) om runs te maken.

Eerst stond de halve finale tegen Ajax op het programma, waar international Laure Kleijne ontbrak. Eerst battend maakte Ajax 70 runs; niet al te veel in de toegestane 120 ballen. Internationals Caroline de Fouw, Chèr van Slobbe en Sterre Kalis bowlden sterk en ook de ‘jonkies’ Annemijn van Beuge en Merle Overmeire lieten zien een geweldige ontwikkeling te hebben doorgemaakt.

Op jacht naar de 70 Ajax-runs liet Sterre Kalis – net in het bezit van een Australisch profcontract – zien dat ze geduldiger moet worden. Na 16 runs werd ze gevangen op mid wicket. Haar openingspartner Juliët Post kwam tot 21. Het was aan de routine van Chèr van Slobbe te danken dat de winst in de 18e over kon worden binnengehaald.

In de finale batte Quick eerst. Ook nu hield VCC de druk goed op de ketel door strak bowlen. Deze keer werden er zelfs beduidend minder wides gebowld dan in de halve finale (zeven tegen 17). Caroline de Fouw was wederom goed op dreef met 2-9. De met een hamstringblessure kampende Clare Mains verbeet de pijn en perste er drie overs uit, waarin ze de cruciale wickets nam van internationals Rambaldo en Thomson. Quick eindigde op 78; ook al geen grootse score, al was het outfield wel heel traag.

Sterre Kalis batte nu beter dan in de eerste wedstrijd, maar moest na 18 runs het veld ruimen. Samen met Chèr van Slobbe werkte Babette de Leede aan een partnership van 36 runs voor het derde wicket. Toen de scores gelijk stonden, zag Quick kans een maiden te bowlen. Op de eerste bal van de laatste over ging Babette de Leede (39 runs) uit. Op de derde ging Van Slobbe run out en op de vijfde Annemijn van Beuge. Caroline de Fouw raakte vervolgens de bal, had uitgerund moeten worden, maar Quick liet de levensgrote run out kans liggen: 78 tegen 79 runs voor het verlies van vijf wickets.

Hiermee leverde VCC een knappe prestatie. Pas enkele jaren geleden werd het damescricket nieuw leven ingeblazen. Heel knappe overwinningen werden in die jaren afgewisseld met knullige nederlagen. Dit jaar zat het mee. Hoewel in de T20-competitie nog werd verloren van Quick, viel nu het muntje de andere kant op, al was de vechtlust van Quick bewonderenswaardig.

Ook heren VCC 1 alleen aan kop

De heren van VCC 1, koploper van de Hoofdklasse, deden eveneens goede zaken door rivaal Hermes DVS te verslaan. Op 35 voor 5 stond Hermes er beroerd voor dankzij 4-18 van left arm spinner Clayton Floyd, maar goede innings van Elenbaas en Bohra brachten Hermes terug in de wedstrijd (173/8).

Ondanks een prima start van Tom de Grooth (35) en Matt Smit (55) had VCC nog de nodige moeite met de Schiedamse score. Deze werd pas in de 48e over overtroffen. Steve Nottle 34, Mohit Hingorani 21 not out. Opmerkelijk was dat het bowlen van Hermes veel strakker was dan dat van VCC: 4 wides tegen 27 van de Voorburgers.

VCC heeft nu weliswaar vier verliespunten minder dan Hermes, maar staat pas twee punten los van de nieuwe runner-up, Rood en Wit. Stand aan kop: VCC 6-12, Rood en Wit 6-10, Hermes DVS 7-10.