Home » Laatste nieuws » De dagen na Sinterklaas
Laatste nieuws

De dagen na Sinterklaas

Natuurlijk leven we aan op Sinterklaas. 5 december staat voor pakjes, pepernoten: surprises: december-gezelligheid kortom. Maar in dit kader en op deze plaats zijn 6 en 8 december ook wel dagen om naar uit te kijken. Heel direct voor het cricket in Nederland en daarmee als afgeleide ook voor cricket bij VCC.

Hoe dat zit? De ICC (the International Cricket Council ofwel de wereldcricketbond) heeft besloten vanaf 2020 een ODI (One Day International, wedstrijden van 1 dag van 50 overs) League in het leven te roepen, waarbij kwalificatie voor het WK (in 2023) kan worden afgedwongen door de 10 landen die als hoogst zullen eindigen. Om die eindrangschikking te bepalen zullen 13 landen in een periode van twee jaar (2020-2021) acht series spelen van drie ODI’s (vier thuis en vier uit).

Het ligt voor de hand -en het is ook zo- dat de twaalf grote testlanden daaraan meedoen (Afghanistan, Australië, Bangladesh, Engeland, Ierland, India, New-Zeeland, Pakistan, Sri Lanka, West-Indies, Zimbabwe, Zuid-Afrika). Wie als dertiende zou worden toegelaten, was lange tijd onduidelijk, maar de ICC heeft zich enige weken geleden uitgesproken dat dat de winnaar zou zijn van de World Cricket League (WCL). Zeg maar de Jupiler League van het mondiale cricket, waar ook Nederland aan meedoet. Die WCL loopt al drie seizoenen en is gestart op 15 mei 2015 . Dit is momenteel de stand in die WCL:

1.  Nederland  12-18
2.  Papoea-Nieuw-Guinea  12-16
3.  Schotland  12-15
4.  Hong Kong  12-14
5.  Kenia  12-12
6.  Nepal  12-  9
7.  Namibië  12-  6
8.  Verenigde Arabische Emiraten  12-  6

 

Nederland staat er dus goed voor. Er moeten nog twee rondes worden gespeeld en die worden allemaal tegelijk gespeeld op 6 en 8 december in en rond Dubai. Nederland treedt dan twee keer aan tegen Namibië, Papoea-Nieuw-Guinea speelt tegen Hong Kong, Kenia tegen Schotland en de VAE tegen Nepal.

Zoals blijkt is alles nog mogelijk, maar Nederland heeft alles in eigen hand. Als het twee keer wint, kroont het zich tot winnaar van de WCL en mag het gaan spelen tegen bovengenoemde testlanden. Om dat te verwezenlijken zal er -naast twee keer winnen- nog wel het een en ander moeten gebeuren (en de ICC stelt ook middelen beschikbaar om dat te realiseren). Maar het is een unieke kans om op het internationale wereldpodium op te gaan treden en het cricket in Nederland een boost te geven. Want in het kielzog van de internationale, Engelstalige media zal dit ook door de Nederlandse media opgepikt gaan worden.

Voor VCC en sportpark Westvliet een kans om een aantal grootmachten van het internationale te “hosten” en om de sport in Leidschendam-Voorburg nog verder te populariseren.

U snapt: er hangt het een en ander van 6 en 8 december af. Insiders kijken dan ook reikhalzend uit naar 5 december, maar minstens zo reikhalzend naar 6 en 8 december. Mochten daar camera’s bij zijn, dan zullen we dat natuurlijk zeker melden. En dan hopen we natuurlijk Viv en Bas in actie te zien!