Home » Bestuurlijk » Eerste fase competitie VCC 1 (m) bekend

Eerste fase competitie VCC 1 (m) bekend

De KNCB heeft gisteren het competitieprogramma bekend gemaakt voor de eerste fase van de Topklasse. VCC start op 23 april met een uitwedstrijd tegen Excelsior’20, dezelfde opening als vorig jaar, hopelijk met een ander resultaat. VCC is in de eerste fase ingedeeld in poule B bij VOC, VRA, Exclesior’20, Dosti en Salland.

De competitie-opzet ziet er dit jaar namelijk iets anders uit, omdat er twaalf teams in de topklasse zitten, hetgeen voor het seizoen 2023 weer teruggebracht moet worden tot tien. In die eerste fase zijn de twaalf clubs verdeeld over twee poules van zes, die via tien wedstrijden (vijf tegenstanders, uit en thuis) gaan bepalen wie er in de tweede fase gaan strijden om het kampioenschap (top-3, samen met de top-3 van de andere poule) gaan spelen en wie er gaan strijden tegen degradatie (bottom-3, samen met de bottom-3 van de andere poule). Dat moet medio juni bekend zijn.

Dan volgt een blok T20 (medio juni – medio juli) en vervolgens de play-offs en play-downs van de 50 over competitie. In de tweede fase worden er uit en thuiswedstrijden gespeeld tegen de drie elftallen waar in de eerste fase niet tegen is gespeeld. De punten van fase 1 worden meegenomen naar fase 2.

Na fase twee volgen de play-offs (net als in 2021) om het landskampioenschap:

  • Preliminary Final: nr. 1 – nr. 2
  • Semi-final 1: nr. 3 – nr. 4
  • Semi-final 2: verliezer Preliminary Final – winnaar semi-final 1
  • Grand Final: winnaar Preliminary Final – winnaar semi-final 3

Voor de play-downs geldt na fase twee :

  • De nr. 11 en 12 degraderen automatisch
  • De nr. 10 speelt een promotie-degradatie wedstrijd tegen de kampioen van de HK. Winnaar blijft/gaat naar TK 2023

Overigens, puntentelling zal dit jaar weer gewoon 2 (bij een overwinning) – 1 (tie) – 0 (verregend) zijn, waarbij er ruim mogelijkheden zijn ingebouwd om in te halen. Dat kan ook als er internationals worden opgeroepen, want zoals bekend zijn er nog al veel internationale wedstrijden dit jaar.

Over de schrijver

Richard de Lange

1 Reactie

Geef hier je reactie