Home » Senioren » Herinneringen aan oud-voorzitter Koos van Hilten (1944-2023)
Senioren

Herinneringen aan oud-voorzitter Koos van Hilten (1944-2023)

Op 29 december 2023 is onze oud-voorzitter Koos van Hilten overleden. Koos werd in 1971 lid van VCC en is als speler ruim 30 jaar actief geweest. In die periode scoorde hij 3092 runs in 392 battingbeurten met een hoogste score van 57. Af en toe werd hij ook ingezet als bowler als de reguliere bowlers geen wickets wisten te nemen. Dat noemden we oneerbiedig een wicket kopen!

Ofschoon Koos geen vaste keus was speelde hij de nodige wedstrijden in het eerste team. Meestal de verre uitwedstrijden. Koos was geen agressief bat. Door zijn defensieve speelwijze werd hij ingezet als openingsbatsman tegen teams met snelle bowlers. Onverstoorbaar stopte hij dan bal na bal om het venijn uit die bowlers te halen. De pitches waren in die tijd niet al te best (zeer onregelmatig) en de helm moest nog uitgevonden worden. Maar Koos was niet bang en reageerde nauwelijks als hij geraakt werd. Als openingsbat houdt hij -samen met Mark Steffelaar- nog altijd het record partnership voor het eerste wicket in VCC 6 (112 runs vs Hermes DVS 4 op 9 juni 1996).

Koos was een echte verenigingsman. Vele jaren werd hij in de elftallen waar hij speelde tot aanvoerder gekozen of benoemd. Niet verwonderlijk dat Koos ook actief is geweest als bestuurder.

Zo was hij meerdere jaren wedstrijdsecretaris. Je kon altijd een beroep op hem doen als er iets gedaan moest worden. In de jaren 80 had VCC een tweede veld naast het hoofdveld. Daar mochten we een pitch midden in een hockeyveld aanleggen onder de voorwaarde dat we later de grasmat in de zelfde staat terugbrachten. Dat lukte redelijk dankzij zijn inbreng en kennis hoe dat het beste gedaan kon worden.

Ofschoon Koos pas op zijn 27ste begon met cricket is hij van de sport gaan houden. Als er een tour naar Engeland werd georganiseerd, was hij van de partij.  Niet alleen wedstrijden spelen maar ook kijken naar testcricket in Engeland.

De eerste keer was al in 1977 toen Koos en ik met onze echtgenotes naar de test tussen Engeland en Australië in Nothingham zijn geweest. We hadden tickets voor 4 dagen, gelukkig was het mooi weer en viel de beslissing pas op de vijfde dag. Engeland won overtuigend. Aldaar hebben we het testdebuut van de later legendarische Ian Botham meegemaakt. Later zijn we met een grotere groep naar wedstrijden in  Londen geweest.

Zoals al gezegd Koos was een echte VCC-er . In 2001 werd hij gevraagd om voorzitter te worden. Daar voelde hij in  eerste instantie  weinig voor. Hij deed het tenslotte toch in het belang van de vereniging. Later had hij minder spijt van zijn beslissing. In 2002 werd VCC voor de eerste keer landskampioen.

De laatste jaren kwam Koos niet meer regelmatig naar de wedstrijden van het eerste team. Zijn gezond liet dat helaas niet toe. Gelukkig maakte hij dit jaar het tweede landskampioenschap van zijn vereniging mee.

Met Koos verliest VCC een bijzonder lid. Eens hoorde ik lang geleden een VCC lid tegen een buitenstaander zeggen dat VCC een hele gewone vereniging is. We hebben zelfs een boer die hier cricket speelt. Voor degenen die Koos niet goed kenden: Koos was agrariër in Zoetermeer. Een fervent jager en had een eigen paard waarmee hij actief was bij paardenevenementen.

Koos van Hilten als paardenmennerKoos, zittend in het midden in VCC 5

De oudere leden zullen Koos missen. Altijd goed gehumeurd en een goede cricketvriend.

Piet Mieras

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de schrijver

Richard de Lange

15 reacties

Geef hier je reactie

Nationaal kampioen T20 2024