Home » Historie Voorburg Cricket Club – sinds 1932

Historie Voorburg Cricket Club – sinds 1932

VCC Kampioen 2002Voorburg Cricket Club (VCC) werd opgericht op 1 juni 1932. Sinds 1990 speelt het eerste elftal in de landelijke hoofdklasse, alleen onderbroken door het jaar 1999, toen het team op eersteklasseniveau actief was. In 2002 werd VCC voor het eerst in de geschiedenis landskampioen! VCC ontwikkelde zich in de afgelopen decennia spectaculair. In de jaren ’80 promoveerde het eerste elftal maar liefst viermaal; in 1989 naar de hoogste landelijke klasse, de Nachenius Tjeenk Competitie. Ook in de breedte vertoonde de vereniging een aanzienlijke groei. Thans behoort VCC tot de grootste verenigingen van Nederland met zes seniorenelftallen, drie jeugdteams en een damesteam.

Internationals

Sinds 1990 levert VCC regelmatig spelers aan het Nederlands cricketelftal: naast recordinternational Tim de Leede (237 interlands), en de inmiddels naar andere verenigingen vertrokken Adeel Raja, Ahmad Zulfiqar, Daan van Bunge en Atse Buurman maakten in het verleden ook Hans Boerstra en Marc Nota deel uit van de Oranje-selectie. Momenteel is Wilfred Diepeveen de speler van VCC voor het Nederlands Elftal uitkomt.

Opmars

De opmars van VCC1 begon in 1980. Toen werd het team kampioen van de klasse 2B. Geleidelijk aan kreeg de vereniging een professioneler aanzien. De vereniging groeide en een jeugdcoach werd aangetrokken om de aanwas van jeugdige leden op te vangen. De doorstroming van jeugdleden naar de seniorenelftallen verliep voorspoedig. In 1983 werd VCC wederom kampioen, ditmaal van de klasse 2A. In 1985 werd het kampioenschap van de Overgangsklasse behaald. De overtuigende wijze waarop dat gebeurde en de behaalde resultaten het jaar daarna bewezen dat VCC1 langzamerhand rijp was voor het hoogste cricketniveau in Nederland. Ook het opzetten van een jeugdbeleid en het aantrekken van een hoofdsponsor en een betaalde speler/coach wezen daarop. Toch duurde het nog vier seizoenen voordat VCC naar de hoogste klasse promoveerde. Vele successen werden behaald, maar nooit was VCC méér dan een gevaarlijke outsider.

In 1989 volgde uiteindelijk de kroon op de trainingsarbeid. Hoewel het er lange tijd op leek dat het Amsterdamse ACC met de eer ging strijken, wist VCC het kampioenschap van de Eerste Klasse in de wacht te slepen. Na twee lastige eerste seizoenen in de Hoofdklasse draaide VCC enkele jaren mee in de top 5. De beste prestaties in de landelijke competitie waren de tweede plaatsen in 1993 en 1997. Daarnaast veroverde VCC in 1991 de nationale beker en was het team in 1995 winnaar van de Sri Lanka Ambassador’s Cup.

In 1994 werd de C-jeugd voor het eerst in de geschiedenis van VCC landskampioen. Het heropgerichte damesteam wist beslag te leggen op de tweede plaats in de vierde klasse en vroeg met succes promotie aan naar de derde klasse. Inmiddels behoort het damesteam tot de betere elftallen van de eerste klasse. In 1995 won VCC1 de six-a-side-competitie en werd VCC2 kampioen van de Overgangsklasse, waardoor het promoveerde naar de reserve-hoofdklasse. De C-jeugd bereikte opnieuw de finalewedstrijd voor het landskampioenschap, maar was ditmaal verliezend finalist.

Bijna kampioen

In 1996 besloot het bestuur geen buitenlandse speler/coach aan te trekken, maar de eigen speler Tim de Leede. In 1996 werd VCC1 derde. In 1997 was VCC lange tijd in de race voor de landstitel. Uiteindelijk trok, net als in 1993, het Schiedamse Excelsior echter aan het langste eind. Dat jaar werd voor het eerst in de geschiedenis van VCC een cricketinterland op Sportpark Duijvesteijn gespeeld: Nederland-Pakistan. Deze wedstrijd, die door de Pakistaanse professionals slechts met een klein verschil werd gewonnen, trok ruim 1.000 toeschouwers.

Degradatie

Hoewel VCC in 1998 op papier sterk leek – tegenover het vertrek van sterspeler Zulfiqar stond de komst van de Australische speler/coach Steve Shaw en van ex-international Floris Jansen – leidden slecht spel, domme pech en een reeks blessures op de allerlaatste speeldag tot degradatie naar de Eerste Klasse. Lichtpunt: de A-jeugd wint het prestigieuze Flamingo-juniorentoernooi. In 1999 verwelkomde VCC wicketkeeper/batsman Glynn Howell (Nieuw-Zeeland) en werd het ongeslagen kampioen van de Eerste Klasse, daarmee bewijzend dat de degradatie in 1998 een ongelukkig incident was. In het jaar 2000 kwam de Nieuw-Zeelandse wicketkeeper/batsman Robbie Hart die de Voorburgse gelederen versterken. VCC werd gedeeld zesde. In 2001 werd gekozen voor een niet spelende trainer/coach: de Australiër John Bell (52). Bell speelde eerder als professional voor Tasmania en in Nederland voor Kampong. Zijn landgenoot Chris Smith kwam over van Kampong. Hoewel Smith goed presteerde, werd de coaching van Bell door de spelers niet als een verbetering ervaren.

VCC Landskampioen 2002VCC Landskampioen!

In 2002 werd VCC voor het eerst in de 70-jarige geschiedenis van de club landskampioen – zeer overtuigend, met tien punten voorsprong op de nummer 2. Vooraf zag het er niet naar uit: VCC moest het stellen zonder Chris Smith en Job van Bunge, die zijn heil zocht bij Quick Haag. Maar enkele goede spelers van Pakistaanse komaf meldden zich. Vooraf was onduidelijk of VCC zich in de middenmoot zou kunnen nestelen. VCC was echter van meet af aan koploper. Rivalen Quick Haag en VRA werden beide twee maal verslagen. Alleen Excelsior ‘uit’ leverde verlies op. De Pakistanen bleken uitstekend te kunnen cricketen. Daarnaast braken jeugdspelers Daan van Bunge en Atse Buurman door. Deze goede prestaties bij elkaar opgeteld, gecombineerd met de captaincy van Tim de Leede, resulteerden in een verdiende landstitel.

In 2003 vertrok Marc Nota naar HCC om daar coach te worden. Daan van Bunge speelt voor de MCC Young Cricketers in Londen in de hoop professional te worden. Hoewel er vijf spelers uit de selectie verdwenen, legde VCC beslag op de derde plaats. Net als in 1996 en 1997 was Tim de Leede speler/coach. In 2004 keerde Marc Nota terug en wordt de Australiër Brett Crichton speler/coach. Het jaar daarop speelde VCC met Nieuw-Zeelander Marcel McKenzie niet mee om de prijzen en eindigde het team in de onderste regionen van de hoofdklasse. Voor 2006 ziet het er beter uit; De jonge Australiër Ryan LeLoux is gecontracteerd als speler/coach en ook de internationale offspinner Adeel Raja kwam over van VRA.

Play-offs

In 2007 neemt VCC zijn nieuwe hoofdveld aan de Groene Zoom in gebruik en komt Ryan Leloux terug als speler/coach. Raja gaat weg; Atse Buurman wordt gecontracteerd als jeugdcoach als opvolger van Marc Nota. Op 1 juni 2007 viert VCC zijn 75-jarig bestaan. De Australiër John Sist neemt de captaincy over van Tim de Leede. Aanvankelijk bivakkeerde VCC in de onderste regionen, maar wist zich in de tweede helft goed te herstellen en plaatst zich zelfs voor de Play-offs.

Op zaterdag 1 september wordt in de halve finale gestreden tegen VOC, een wedstrijd die de geschiedenisboeken in zou gaan: VCC heeft in de laatste over nog één run nodig voor de winst, VOC nog drie wickets voor een tie. Coach Xavier Doherty neemt een hatrick en dus eindigt deze halve finale in een gelijkspel. Een dag later is de replay en, ondanks de klap van de dag ervoor, wint VCC in een bijna even spannende wedstrijd, waarbij de wedstrijd wederom in de laatste over wordt beslist.

In 2008 komen er zo’n vijftien leden over van de Kieviten. VCC neemt zijn prachtig nieuwe clubhuis en kleedkamers in gebruik. VCC 2 en VCC 3 degraderen helaas, maar VCC 1 houdt stand met Steve Nottle als coach. 2009: er wordt een square aangelegd van zeven graspitches die in 2010 in gebruik zal worden genomen. VCC 1 degradeert na drie p/d-duels tegen Rood en Wit en zal dus geen deel uitmaken van de nieuwe te vormen Topklasse. Coach is Muhammad Hafeez.

In 2010 wordt het graswicket in gebruik genomen en vinden er ook internationale wedstrijden plaats. VCC 1 ziet geen kans zich te plaatsen voor de play-offs, die uitzicht bieden op promotie naar de Topklasse. Met een vijfde positie is VCC 1 met Brandon Hiini als speler/coach ‘best of the rest’. De VCC U10- en U11-jeugdteams worden beide landskampioen.

Overzicht resultaten Voorburg Cricket Club 1980-heden

 • 1980 Kampioen van de klasse 2B
 • 1983 Kampioen van de klasse 2A
 • 1985 Kampioen van de Overgangsklasse
 • 1989 Kampioen van de Eerste Klasse
 • 1991 Nationaal bekerwinnaar
 • 1993 Tweede plaats Hoofdklasse
 • 1994 C-jeugd landskampioen
 • 1995 Winnaar six-a-side-competitie
 • 1996 Derde plaats Hoofdklasse
 • 1997 Tweede plaats Hoofdklasse
 • 1998 A-jeugd wint Flamingo-juniorentoernooi
 • 1998 Degradatie naar Eerste Klasse
 • 1999 Ongeslagen kampioen van de Eerste Klasse
 • 2001 A-jeugd wint wederom het Flamingo-juniorentoernooi
 • 2002 Landskampioen!
 • 2003 Derde plaats Hoofdklassse
 • 2005 U10-jeugd wordt kampioen van Nederland
 • 2007 Tweede plaats Hoofdklasse, na zich verrassend te hebben geplaatst voor de Play-offs. VCC 3 wordt ongeslagen kampioen
 • 2009 U10-jeugd landskampioen; VCC 1 degradeert uit de Hoofdklasse
 • 2010 U10- en U11-jeugd landskampioen
 • 2011 Gedeelde 3e plaats Hoofdklasse, 1e plaats Twenty20 competitie Hoofdklasse en promoveert naar Topklasse.

De inhoud van deze pagina is vrijgegeven onder de GNU-licentie voor vrije documentatie