Home » Laatste nieuws » Inspanningen club brengen VCC eerste winst

Inspanningen club brengen VCC eerste winst

Natuurlijk: de vijf wickets van Philippe Boissevain en de 42 runs van Bas de Leede droegen in hoge mate bij aan de eerste seizoenswinst van de Voorburgers afgelopen zaterdag tegen VOC. Maar zonder de inspanningen van de groundstaff de dagen voor de wedstrijd en op zaterdag zou er niet zijn gespeeld. Daarom was vice-captain Tom de Grooth ook duidelijk na afloop: “dit was een overwinning van de club”.

Het was de gehele week al duidelijk dat zaterdag 8 mei een regenachtige dag zou worden. Gelukkig waren de nieuwe covers begin van de week gearriveerd, waardoor het veld gedurende de week goed kon worden afgedekt.

Daarom kon er om 11.00 uur “gewoon” worden begonnen. VOC won de toss en koos er volgens verwachting voor om eerst te bowlen, in de hoop dat de cricketbal in de vochtige lucht het een en ander zou “doen”. VCC had zijn openingspaar gewijzigd, naast Mohit Hingorani mocht de pas 17-jarige Aryan Dutt openen. Helaas viel al op de achtste bal het eerste wicket, maar met Hingorani en captain De Leede werd gebouwd aan een mooi partnership. Het team leek te hebben geleerd van vorige week en wist met zekere regelmaat de boundary te vinden. Ook toen Hingorani’s wicket viel (14 runs) en diens vervanger Engelbrecht als vierde batsman inkwam. Na een goed uur en 15 overs stond VCC op 80 runs en dat was alleszins goed te noemen. Toen zette de regen echt door en moest de wedstrijd worden onderbroken.

Pas rond half 4 knapte het wat op. De groundstaff zorgde er voor dat het wicket er weer prima bijlag  en uiteindelijk besloten de umpires om tegen half 5 verder te spelen en de wedstrijd in te korten tot 21 overs. Dat betekende dat VCC nog 6 overs de kans had om alles uit de kast te halen en de score naar ruim boven de 100 te tillen.

De herstart begon dramatisch voor VCC: De Leede raakte de eerste snelle bal na de hervatting heel licht aan en werd achter het wicket gevangen door Nederlands elftalkeeper Edwards. Het team herpakte zich en o.a. Van Beek (19 runs uit 14 ballen) en De Grooth (9 runs uit 9 ballen) vijzelden het totaal op tot 123 runs.

Omdat VOC in zijn battingbeurt er rekening mee kon houden dat er “slechts” 21 overs zouden worden gespeeld (en daardoor dus meer risico kon nemen), werd de score die VOC moest halen om te winnen via een algoritme bepaald. De zogeheten Duckworth-Lewis methode bepaalde dat de Rotterdammers er 153 zouden moeten maken om te winnen.

In een flauw zonnetje ging VOC redelijk van start, maar de gevraagde runrate (aantal runs benodigd per over om te winnen), liep wel steeds verder op. De internationals O’Dowd (2) en Seelaar (7) werden voor weinig runs ingerekend door Kingma en Dutt. Alleen keeper Edwards bood de nodige weerstand en eindigde op 55. Maar toen Boissevain hem eenmaal ingerekend had en vervolgens nog vier wickets nam, was het pleit beslecht. VOC eindigde op 111 runs.

Daarmee werd VCC de winnaar van het weekeinde. Alle andere wedstrijden werden afgelast (hetgeen leidt tot het toekennen van 1 punt aan beide partijen, de wedstrijd wordt niet overgespeeld), terwijl volgens de nieuwe puntentelling winnaars maar liefst 4 punten mogen bijschrijven. Een beloning voor de wil om per se te spelen en het harde werken van de groundstaff. Hierdoor stijgt VCC naar de vijfde plaats op de ranglijst. Volgende week wacht een dubbelweekeinde, met op zaterdag HCC (uit) en op zondag VRA (uit).

 

Logan van Beek airborne na zijn delivery (foto Catch of the Day BV)

Over de schrijver

Patrick de Leede