Home » Algemeen » Ja ma tulipan! Dé VCC-ZAMI tour 2016
Laatste nieuws

Ja ma tulipan! Dé VCC-ZAMI tour 2016

Verslag van Zamitour 2016 VIS en Split (Kroatie)
Ja ma tulipan! (ik ben een halve gare)

foto-1-tour-teamfoto

Aangezien ik de laatste tijd regelmatig mijn schouder uit de kom weet te gooien neemt Mark
als echte captain zijn maatregelen en besluit om mij het verslag te laten schrijven(hoe minder
ik aan cricket doe of denk, hoe beter).

Woensdag 7 september
Jawel de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier….
We gaan op Tour naar Kroatië. We vertrekken vanaf Schiphol en we vliegen om 12.50 met Easyjet naar het mooie Split. Om 13.05uur zit de 5 in de klok en de eerste alcoholische versnaperingen kunnen worden genuttigd.

Rond 15.00 aangekomen in Split is het wachten geblazen tot we met de boot naar het eiland Vis mogen afvaren. We moeten eventjes wachten op de boot en besluiten ons te verschuilen op het terras van de eerste beste striptent(de Zami’s zijn niet vies van enige stijl en klasse!).Terwijl de vele papierrollen de striptent worden binnen gerold, vloeien de eerste halve liters rijkelijk. Normaal zijn we hier niet zo van… maar omdat we naar Vis gaan en deze moet zwemmen, besluiten we ons aan te passen aan de plaatselijke leefstijl.

foto-2-tour

De boot arriveert gelukkig redelijk snel. We zijn niet de enige die naar het prachtige eiland Vis moeten. Het blijkt dat het Goulash festival de aankomende dagen ook op het eiland plaatsvindt. Het Goulash festival is niet heel bekend in Nederland dan wel bij de Zami’s. Dit geldt echter niet voor alle krakende, reformwinkeljongeleurs en -djembé spelende rasta’s welke naar het festival gaan en ook in grote getalen op de boot zitten. De Zami’s gaan onverstoord verder met de halve liters, er wordt gekaart en ook het gebruikelijke potje voetje tik wordt naar hartenlust gespeeld(een boot is weer eens wat anders dan een trein). Pink-eye beweert naar eigen zeggen een bal nog nooit zo goed geraakt te hebben nadat hij de tennisbal met zijn kantje vol van het dek heeft geslagen!

Na 2,5 uur zijn we in het duister aangekomen op het eiland Vis en worden ontvangen door captain Steve van Vis Island CC. Steve leidt ons naar een vriendelijk, ouder, Duits-sprekend echtpaar, welke de eigenaren zijn van ons appartementen. Gelukkig is Martin mee om dit ongekend te vertalen, want anders had niemand begrepen wat het echtpaar bedoelde met: Zwei leute in zimmer sechs!

Na onze spullen te hebben gedropt, worden we door Steve nog even naar de eiland buurtkroeg ‘Bejbi’ meegenomen. Martin blijkt ineens de nieuwe Frans Timmermans en besteld al snel de eerste ronde tequila in zijn beste Mexicaans/ Kroaats, het is tenslotte dorstig weer!

Donderdag 8 september (Vis,Fietsen,kutkiezels,naturistenstranden)
Het is rustdag op Vis, welke erg welkom was na de vorige avond. Geleidelijk ontwaken de Zami’s en worden al snel verrast door chef de Zami( ook wel de great Fritzby) met de lucht van verse
omeletten.

Na het powerontbijt heeft San een paar fietsen gehosseld en besluit iedereen te gaan fietsen. Er was wat geklaag van Papa Dino en Frits welke liever een gemotoriseerd voertuig wilde hebben. Maar aangezien er geen Riksja op het eiland te vinden was en Frits te ijdel is om een helm op te zetten gingen ook zij overstag. Onze tocht ging via de plaatsjes ‘Kut’ en ‘Milna”en weer terug naar ‘Kut’.

foto-3-tour foto-4-tour

Onder tussen moest pinky nog even poseren in zijn aanstaande trouwauto en hopen dat ie de ware toch zou tegenkomen. Al snel werd verkoeling gezocht op de plaatselijk strandjes. De stranden zijn niet zoals op Scheveningen met heerlijk zand bedekt maar met gezellige scherpe kiezels. Zelfs Papa Dino de” Bare-foot walk man from India” had hier moeite mee. Frits daarentegen kon er geen genoeg van krijgen en deed er dan ook het liefst zo lang mogelijk over om uit het water te komen, op handen en voeten en kreunend en steunend en onder begeleiding van liefdevolle koosnaampjes voor de kiezels: iets met het motto Luctor et Emergo. Later hebben de zami’s nog even Fort George aangetikt en braaf als we zijn, zijn we niet op een van de vele nudistenstranden gaan liggen.

Er wordt ‘s avonds heerlijk geheten bij Kantun. Van zeeduiveltjes, zeebrasems tot octopus goulash. Fritsie had t even wat zwaar na de barre fietstocht en zijn geworstel in het water en lag er vroeg in. Ed en Mark en Pinky daarentegen gingen lekker en lagen er wat later in.Dit resulteerde vervolgens de volgende ochtend dat ze het wat zwaarder hadden.

Vrijdag 9 september (Cricket en krekels)
Frits begint dapper aan een ochtendduik en deze keer zonder kiezels waardoor hij enthousiast 2x gaat zwemmen met zijn telefoon. Een ezel stoot zich niet 2x …….aan dezelfde kiezel. Gelukkig heeft ie geen storingsdienst….

foto-5-tour foto-6-tour foto-7-tour

De eerst wedstrijd mogen we aanvangen tegen de Vis Island Cricket Club op de grond van wat ooit het vliegveld en landingsbaan was(Aerodrom gastionica). Het veld ligt er prachtig gortdroog bij en er is dan ook weinig groen te vinden na 4 maanden zonder regenval. Er lijken meer kiezels op het veld te liggen dan op de stranden. Bij een inspectie van de pitch maakt een hagedisje zich snel uit de voeten als de eerste ballen worden ingegooid. De tegenstanders hebben het goulash festival ook redelijk geraakt en sommige zijn nog steeds dronken(you have to love the Ramboband).

De toss wordt feilloos gewonnen door Mark en deze besluit te gaan batten.

Kantjes ingeklopt houden(Batten)

foto-8-tour foto-9-tour

Onder toeziend oog van Joop van Tellingen (Mark Veliscek) vanuit de wijnvelden van Vinoteca Roki, probeert Sander v W. de ongecontroleerde granaten van de Kroaten van Vis te ontwijken. Dit lukt echter maar deels en resulteert zelfs in een Zamiklassieker: Sander kopt een bouncer en doordat zijn helm niet geheel juist vast zat, stuiterde deze vervolgens in zijn eigen wicket( that’s the Zami spirit en zeker goed voor veel Pinky points)

Sander Grunnikmeijer neemt met verve de taak van Sander v W over. Al snel veranderd Sander in the The beast Art! Zijn legendarische batten heeft zelfs als gevolg dat hij luid wordt toegezongen door zijn teamgenoten en ‘a Bridge over troubeld water’ scandeert over de velden. Ief prikt er ook nog wat bij elkaar en slaat zijn 1e 6 ooit!!!! Waarvoor hulde,applaus, de menigte
juicht, er worden bloemen op het veld gegooid, slipjes worden geworpen !( Niet helemaal de waarheid…. maar toch leuk voor em)

 

 

De lunch bestaat uit een soort goulash en halve liters welke een prima bodem zijn, om nog even in de hitte, 20 overs te gaan fielden…. Onze tegenstander is gelukkig niet vies van alleen halve liters. De Kroaten blowen er ook rustig op los en onder het mom van “Passing the Dutch” maken ze zich klaar voor hun Battingsinnings.

foto-10-tour foto-11-tour

 

 

 

 

 

 

 

Proberen ballen vast te houden. (Fielden)

Het blijkt lastig om te fielden op het droge en onregelmatige oude vliegveld. En er rollen regelmatig vieren voorbij door misfields dan wel doordat ballen van richting of lijn veranderen.

Hoogte punten:
– David weet nog wel 2 vangen te pakken
– Marek: 2 voor 10 uit 2 overs
– Ed: 2 voor 14 uit 2 overs
– Pinky lekker zuinig en geen wickets (het was niet eens Zaterdag???)
– Art en Mark pakken ook beide één wicket
– Sander v W laat zich niet kennen en gooit de man van de bal op zijn helm terug voor zijn flikker bij het ingooien…

Wedstrijd: VCC 229 uit 20 v 5 Vis Island CC. 154 uit 20 v 8

Aled heeft na de wedstrijd ook lucht gekregen van de zak wiet (geen klein stukje maar een halve broccoli) en laat zich geheel eigenwijs afzetten door de Kroaten voor een stronkje. Onze salestijger Papa Dino zou het zeker voor minder dan de helft hebben geregeld… en zeggen dat de kleur van de broccoli goed bij de kleur van zijn ogen tot recht kwam.

Tijdens het lange wachten tot de chauffeur genoeg had gedronken om ons naar huis te rijden en onder het genot van de goede wijn en vers brood uit de steenoven van Roki, weet Papa Dino zich zelf vervolgens onsterfelijk te maken met zijn Zami Haka. Deze dans schijnt een Afrikaanse Lovesong te zijn en wordt dan ook met liefde omarmd door de Zami’s. Dit geheel is vanzelfsprekend door onze treitervlogger Marek (voor al uw memorabele schaamtevolle momenten) vastgelegd en staat vrijwel direct al op Facebook.

Er wordt Pizza gegeten bij Charly’s Pizza waar we worden geholpen door een liefdevolle dame welke ons rijkelijk voorziet van Paulaners. Onze corpsknaapjes Mark en Ed proberen feutje Pinky weer te ontgroenen en voor te bereiden op zijn vrijgezellenavond met bijbehorende drankspelletjes. Pinky welke zich kranig weert laat zich niet kennen en bezorgt Ed wat extra liefde voor Paulaners. Het is bijna 24.00uur en tijd om de verjaardag van Ed te vieren. En waar kan dit beter dan in de Bejbi Bar. Luid toegezongen kan Ed zijn donut met Kaars uitblazen en zijn Jager soldaat maken. Helaas bleek Ed niet zo lekker te gaan met Paulaners atten en kreeg hij toch wat moeite om ook de Jäger weg te hakken….

foto-12-tour

Sander probeert vrienden te maken met locals en weet een doodsbedreiging te krijgen met een kapotte fles naar plaatselijke traditie. Maar krijgt geheel gentlemanwise wel 3 minuten om de tent te verlaten. Sander blijft natuurlijk ook een heer en hakt zijn G&T weg en zegt de vrouw van de Kroaat wel nog even gedag voor zijn vertrek uit de Bejibi.

 

 

 

 

Dag 4 (10 september)

Ed en Pinky hebben het zwaar. Frits leeft weer enigszins en ook Sander probeert zijn gin en tonic van de vorige avond binnen te houden. Papa Dino is wederom de zorgzame vader en probeert de locale drogisterij dan wel de plaatselijke schone te verleiden met zijn charme om gratis diaree remmers te halen(all most nailed it). We mogen weer een potje tegen de Visjes en beginnen met slaan.

Klaphouten(Batten)

Mark maakt 6 top runs. Paulaner Pinky heeft wat moeite met de middelste bal te raken. Daarentegen heeft de bal geen enkele moeite om zijn legguards en zijn benen te raken. Arn gaat lekker en haalt wat oude plaatselijke herinneringen op met zijn kanonskogels en andere laagvliegende projectielen. 117 runs verder smeekt hij vervolgens om vergiffenis en hem alsjeblieft uit te vangen.”Take it!!” En zo geschiede….

Er volgt een subtiele run out van Aled door een kutcall van Pinky. “Fuck that” is de lichte toevoeging van Aled terwijl hij het veld verlaat! Enkele overs later roept hij Pinky nog even liefdevol toe. “You are a wanker!”. De rest knikt instemmend!

Mark speelt nog even dokter na een oude opspelende oorlogswond aan knie van de wicketkeeper en een bal erop. Na een korte blik bevestigd dr. Mcdreamy dat het inderdaad zijn knie is waar ie last van heeft…

Mark V brengt een geheel nieuwe dimensie aan cross the line spelen en wegspringen voor ballen (lijkt overigens verdacht veel op zijn dansmoves) maar weet geheel in zijn stijl wel de bowler bijna te onthoofden door een rechte vier naar voren te slaan. Er gaan geruchten dat de bowler hier nog steeds wakker van wordt en smeekt om zijn moeder. (24 runs)

Pinky maakt uiteindelijke een goede 56 runs maar blijft nog steeds een wanker.

foto-13-tour

 

 

 

 

 

 

 

 

Taarten Smijten(Bowlen)

Er is zowaar een lichte regenval. Door de prachtig ongelijk verdeelde pitch en bijbehorende losse kiezels had Art een klein enkelbrekertje en startte Pinky ook met een extra shuffle.

De enige nepkroaat die wel kon cricketten begon met een indrukwekkende Graigshow. Alle hoeken van het veld werden gezien maar gelukkig stond daar onze Papa Dino op. Dino stopt de graigshow
door een goede caught behind van Aled.

Sander solliciteert ook weer om volgend jaar weer meer overs te gaan bowlen en pakt direct 1 wicket en krijgt een goede kans op nr 2. Maar ja… die Nota’s lopen 1 op 3 met vangen( als ze hun arm niet uit de kom helpen) en Ief weet dit uppertje netjes om zeep te helpen.

hoogte punten:
-Fritzballs on fire. 2 wickets in 4 ballen voor 2 runs (dit moeten we nog lang aan horen!!)
-Papa Dino. 2/23/4, Ed 2/27//4 , Sander 1/15/2, Marek 2/16/4
-Marek 117, Pinky 67 uit 30 overs…, Mark V 24

Wedstrijd: VCC 254 uit 30 v 4 Vis Island CC. 228 uit 30 v 7

Na de wedstrijd volgt een heerlijk Diner bij Roki’s en wordt Marek tot Man of match uitgeroepen. Pinky krijgt de aanmoedigingsprijs en is als een kind zo blij met zijn Vis t-shirt. Deze prijs is duidelijk een beloning voor het uitrunnen van Aled en het wederom geen wickets nemen.

Dag 5 10 September (Split)

foto-14-tour

Split it is! Na een vroege boottocht welke start om 7.30 uur bereiken we na 2,5 uur varen, het prittoreske Split. Na een korte taxirit zijn we aangekomen in ons volledig gedateerde resort, vol met oude Kroaten die al bejaard waren toen Davor Suker nog scoorde voor Real Madrid. Dit resort blijkt de perfecte voorbereiding tegen Cricketclub Sir Oliver (Split) omdat er eindelijk geen loslopend wild is waar de Zami’s zich aan kunnen verlekkeren (we zijn tenslotte al 5 dagen alleen van huis).

Het veld van Split is aanzienlijk groener dan dat van Vis. Al is dat niet heel moeilijk. De Pitch is wel netjes afgewerkt met verhoogde rand en grindbak aan 2 zijden. We mogen weer beginnen met batten.

 

 

 

 

foto-15-tour foto-16-tour

 

Over ballen heen maaien zonder ze te zien(Batten)

Auk bijt het spits af een doet nog een poging om mee te doen op Kroatisch grondgebied en slaat met geluk één 4 en heeft de andere 4 niet gezien. Een meevaller: Zijn arm zit er nog in…. Hij wordt opgevolgd door een fel begin van Art. En ook David trekt zijn klassiekers uit de kast (one hand sweep). Beide maken snel hun 50… Mark gaat netjes uit op iemand die eigenlijk al teveel overs had gebowled. Thanx Pinky!(scorer). Minstens 10 Pinky points, Één grote des en een Buffalo voor schrijven met rechts. Gewoon die pen atten…!

 

 

Hopen dat je minsten één wide gooit in een over. (Bowlen)

Art is op dreef en pakt ouderwets 3 wickets…. . Iets met wickets eruit smijten Er wordt zelf s het 1e wicket door Pinky genomen mede door een prima vangetje van Martin. Dit had natuurlijk eigenlijk een no ball moeten zijn voor chucking of overstepping/shuffeling. Pinky neemt geen wickts in de Zami….dat doet ie maar lekker bij het eerste!

Ook een nieuwe dimensie in het veld blijkt David zonder keepersspullen te zijn. David blijkt een kwispelende hongerige puppy in het veld. Bevrijd van het wicketkeepen en gewapend in een korte broek en 2 witte benen, welke met boter en in pan nog niet bruin worden. Maar met ongekend enthousiame goed voor vele overthrows en drops tijdens het overgooien. Sander is ouderwets eigenwijs en is dan ook de libero in het blauw tussen de witte Tulipa’s. Ief dropt wederom een moeilijke vang met zijn linkerarm. Aanzienlijk beter dan ondergetekende wonderwel geen arm uit de kom. Mark gooit ook een lekker afwisselende over. David zijn enthousiamse in niet te temmen en gooit top legspin om vervolgens zelf onder luid geroep “Davidball” te roepen en zelf zijn eigen gebowlde bal te vangen…. Who needs fielders anyway….. Auk umpt vervolgens voor de tegenstander en gaat daarom wel lekker meedekken en appeleren terwijl hij zelf moest zeggen dat de batsman niet uit was. Het scheelt dat corrupte umpires zijn niet onbekend zijn in Kroatie.

Papa Dino pakt nog een wicket door een vang van Sander de libro.

Ed pakt snel nog een wicket om te voorkomen dat the great Fritzbie er nog een pakt. Het mag niet baten. Frits pakt gewoon in stijl op de eerste bal een wicket na kamikazeduik van Aled….. Om vervolgens een wide te gooien op een hattrickkans( love the zamispirit) 5 ballen en 3 wickets in 2 wedstrijden. Het opscheppen hierover duurt waarschijnlijk tot minstens de volgende Tour vreest de rest van het team.

Hoogtepunten:
Art: 3/11/3
pinky: 1/4/3
David: 1/23/4
David 64 runs, Art 50, Sander 26, Ief 15

Wedstrijd: VCC 212 uit 30 v 8 Sir Oliver(Split). 125 uit 30 v 7

Na afloop volgt nog een Zami Haka welke deze keer briljant is aangevuld met bierdrinken(blijvertje). De Sir Olivers druipen al snel af na hun vernedering. Op aanraden van Papa Dino en Tripadvisor eten we nog wat bij een overrated italiaan. Mark had niet zo’n trek en Aled wil hier maar deels voor betalen. Pinky is nog even in de waan dat het zijn echte vrijgezellenfeest wordt. Echter hakte de vroege boottocht er behoorlijk in en wordt zelfs split niet meer onveilig gemaakt.(Veel pinkypointsen veel Des)

Na een rustige nacht en nog wat zwemmen mogen we weer voldaan terug naar het thuisland.

Al met al: Het was fantastisch!

foto-17-tour

David bedankt voor je goede zorgen en geregel! Het had niet beter kunnen zijn. Ik kan niet wachten tot de volgende tour. Martin heb jij geen connecties in Zuid Afrika?

Kusje en Sparkelbox van Auke
Zonder nazibuffalo en Ji vi li

 

 

 

 

Onzinnige Feitjes:
1.Je kan beter met je blinde geleide hond frisbeeën dan met Fris of Pinky
2. De muntheid van Croatie: Kuna ( ook wel aparaatjes, puta’s, units, roebels genoemd)
3. Ed aan het eind van de tour erg aan dikkie dikkie doenga toe was.
4. Ed – komt als James bond/ halle berry uit het water en roept- ‘kijken de vrouwen wel naar mij?’
5. Pissen op een slang is toch een beetje gek….
6.Pinky heeft zijn vrouw niet gevonden. Ondanks trouwauto en roze zwemvleugeltjes. Uiteindelijk ie
toch bij Frits op de kamer beland. En hebben we uit directe bronnen begrepen dat in ieder geval
Pinky niet had geslapen. (wij twijfelen of dit nou echt door het gesnurk van frits kwam)
7. Aled de gangen van ons bejaarde resort onveilig maakt door naakt over de gangen te rennen.
8. Ji vi li :leef lang( proosten) betekend.
9. Pinkypoint: punt voor drama actie
10 . Pinkypoint klassement : Dit is volledig onduidelijk door overmaat aan
punten dat ik ben gestopt met tellen.

foto-19-tour foto-20-tour foto-21-tour

 

 

 

 

 

 

 

 

foto-22-tour foto-23-tour

Over de schrijver

Mark van Outeren

3 reacties

Geef hier je reactie