Home » Leerpunten te over voor U16 na verlies van VOC/Excelsior

Leerpunten te over voor U16 na verlies van VOC/Excelsior

Cricket at Voorburg Cricket Club

SONY DSC 10 mei  2015 -Spelen op een mooie graspitch in prachtig weer. De omstandigheden waren ideaal; nu het resultaat nog! Twee topklasseteams (Excelsior en VOC) kunnen tezamen acht U16-spelers op de been brengen. Ziedaar (helaas) de status van het Nederlandse cricket. Toch zagen we kans te verliezen; dat was te wijten aan matig batten. VOC/Excelsior batte eerst. De openers deden dat goed, ondanks uitstekend bowlen van Esther (0-7 in 3!) Er gingen wat moeilijke vangkansen tegen de grond en de openers hanteerden een rap scoringstempo. Sterk bowlen van Wouter, een fantastische direct hit van Floris, een beauty van Richie en twee stumpings van Babette brachten ons terug in de wedstrijd. Koen had pech, op zijn bowlen werd een vang gedropt. Het uiteindelijke totaal was 141 in 30 overs; een redelijk, maar haalbaar totaal. Het vermelden waard is dat wij heel sportief steeds drie van onze fielders beschikbaar stelden. Zo hoort het! Remco sloeg een bal in de handen van de point en Babette miste een full toss en ging retired hurt. Bas batte uitstekend, alleen iets aan de trage kant. We haalden hem reitred om hem achter de hand te houden, mocht het ‘tight’ worden. De middle order gaf helaas niet thuis; de één ging naar achter op een lange en de ander had geen voetenwerk en gaf catching practice. Onze scoring rate ging hard omlaag, waardoor we genoodzaakt waren Bas terug te halen. Esther offerde zich op, geheel begrijpelijk met lichte tegenzin. Het bleek “too little, too late”, want hoewel Bas snel zijn 60 volmaakte, was de benodigde run rate te ver opgelopen. Eerlijk gezegd was dit een aardige en vooral leerzame wedstrijd. Hierbij mijn geheel vrijblijvende batting tips:

  1. Eerste run ALTIJD snel lopen, dan zet je druk op de fielder. Als hij vanuit het outfield moet gooien, kun je een extra run pakken.
  2. Bat on ball: je hoeft de bal niet te slaan, maar moet hem wel raken ‘to rotate the strike and keep the scoreboard ticking’.
  3. De batter aan het dode wicket moet energieker oplopen en echt in beweging zijn. Elke bal kijken voor runs.
  4. Spreek tussen de overs af waar de volgende single ligt.
  5. Gebruik je voeten op de spinners, zeker als hij de bal meer flight geeft.
  6. Ga een stukje uit je crease staan als de keeper niet vlak achter de palen zit.
  7. Zet targets voor bijvoorbeeld na 5 of 10 overs. De captain bespreekt dit met zijn batters.

Tot slot. Het feit dat er zaken aan de orde worden gesteld, vind ik alleen maar goed. Worden we alleen maar beter van en bewijst dat jullie (in goed Nederlands) ‘mature’ worden als cricketers. Bas van der Giessen, dank voor het scoren. En maak je geen zorgen, de volgende keer kunnen er gewoon weer tosti’s worden gemaakt! Coach Patrick

Over de schrijver

Harold Vogelaar