Home » Laatste nieuws » Muntaz T20 cricket helaas weer verregend
Laatste nieuws Algemeen Evenementen

Muntaz T20 cricket helaas weer verregend

Op zondag 28 april 2019 werd de zesde editie van de Muntaz T20 Cup gehouden op Voorburg CC. Een primeur was dat alle vier de ‘Haagse’ deelnemers dit jaar in de Topklasse uitkomen.

De strijd om de Muntaz Cup wordt financieel mogelijk gemaakt door de familie Mohamed en Den Haag Topsport. Het toernooi geldt als officieuze opening van het cricketseizoen in de Haagse regio. Het was de bedoeling vier wedstrijden van elk twee keer twintig overs gespeeld: twee halve finales, de strijd om de derde plaats en de finale.

VCC kwam tegen Quick tot 138 runs. Nieuwkomer Noah tekende 55* aan en Tom de Grooth een prima 44. Helaas was verder spelen onmogelijk door aanhoudende regen.

In 2018 deden vrijwel alle Haagse topteams het goed in de reguliere (50 overs) competitie. Gastheer VCC werd kampioen van de Hoofdklasse en komt in 2019 dus uit in de Topklasse. Zij zullen daar weer mogen aantreden tegen HBS, HCC en Quick, die in 2018 respectievelijk als derde, vijfde en achtste eindigden in de Topklasse.

HBS

Het in 2017 gepromoveerde HBS werd verdienstelijk derde, zowel in 2017 als in 2018. Bij het batten waren Wesley Barresi, Sharn Gomes, Tobias Visee en Jaron Morgan samen goed voor bijna 2.300 runs. Bij het bowlen namen Navjit Singh, Farshad Khan, Berend Westdijk en Wessel Coster samen ongeveer 100 wickets. Duidelijk is dat er met international Tobias Viséee, die topscorer werd van het T20-toernooi in Oman, en een sterke eigen kweek meer in het vat zit dan de derde plaats. Cricketvoorzitter Ewout Boendermaker: “Twee dagen voor de Muntaz Cup landt onze nieuwe pacebowler Zak Gibson uit Nieuw Zeeland. Hij speelt voor Northern Districts. Net als vorig jaar speelt Sharn Gomes bij HBS, al is hij niet meer een echte overseas, want hij heeft zich in Den Haag gevestigd. Aangevuld met internationals Barresi en Visée alsmede een aantal Netherlands A-spelers heeft HBS weer een selectie die in beide competities wil gaan strijden om de bovenste plaatsen. Ook op de Muntaz Cup hopen wij ons beste spel te laten zien.”

HCC

HCC behaalde in 2018 19 punten uit 18 wedstrijden, goed voor een vijfde plaats. De linkshandige Australische speler/coach Bryce Street en eigen talent Tonny Staal maakten samen zo’n 1.200 runs. De aanval was gevarieerd en leunde vooral op Hidde Overdijk, Ali Ahmad, Ryan Ninan en Bryce Street, die samen 110 wickets op hun naam schreven.

Voor 2019 heeft HCC bij monde van voorzitter Feiko Kloppenburg de volgende trainers/coaches vastgelegd: Tyrone Peters (tweede jaar), Bryce Street (tweede jaar), Tim de Leede (derde jaar, alleen training/coaching) en Raafieq Isaacs (HCC 2 en jeugd, vierde jaar). “Dit zijn vertrouwde gezichten en we zijn blij de jeugd continuïteit te kunnen bieden met trainers die voor langere periodes aan de club verbonden zijn. Nieuw is Adam Wiffin. Hij is een 20-jarige Zuid-Afrikaan met een Nederlands paspoort , die sinds zijn veertiende in Engeland woont en daar nu studeert. Adam is een linkshandige openingsbatsman. Tonny Staal is voor zes maanden naar Perth, samen met VCC’er Bas de Leede. Hidde Overdijk gaat binnenkort voor zes weken naar Johannesburg voor een cricketstage. Voor beiden gave en leerzame ervaringen! Oud-international Mark Jonkman is gestopt.”

Quick

Quick kende een teleurstellend seizoen dat werd afgesloten met een achtste plaats. Lang streed Quick, dat in 2013 en 2014 nog landstitels vierde, tegen degradatie. Speler/ coach Jay Bista en Geert Maarten Mol maakten gezamenlijk meer dan 1.300 runs. Ook bij de bowlers viel Mol op met 26 wickets. Quick-voorzitter Guido Landheer laat weten: “Quick kiest voor continuïteit en haalde Jay Bista en Pieter Groenewald terug. Bista was vorig jaar goed voor 854 runs en 18 wickets in de Topklasse. Groenewald maakte 264 runs en pakte 20 wickets voor het tweede in de Eerste Klasse. Als vervanger voor de naar Ajax vertrokken Sean Davey haalden we Prathamesh Dake uit India. Dake is een bowler en zit in de selectie van Mumbai. De ambities van Quick laten zich het best omschrijven als: optimale resultaten halen door met plezier en passie te cricketen. En: de ontwikkeling van de jeugd stimuleren, met ondersteuning van de coaches. Voor wat betreft de Muntaz Cup: Quick is titelverdediger en zal zijn huid zo duur mogelijk verkopen.”

Voorburg CC

Hoewel VCC international Viv Kingma in 2018 kwijtraakte aan VRA, werd het team toch overtuigend kampioen van de Hoofdklasse. Kingma keert terug, maar Bas de Leede kreeg een contract bij MCC Young Cricketers en verkast dus naar Londen. De Zuid-Afrikaanse lefthander Matthew Smit keert terug bij VCC, dat normaal gesproken zal mikken op een plaats in de middenmoot. Voorzitter Jos Jochemsen: “Wij zijn blij om na een afwezigheid van negen jaar weer op het hoogste niveau uit te komen. De selectie is nagenoeg gelijk gebleven. Het is jammer dat Bas de Leede in Engeland gaat spelen, maar wij feliciteren hem van harte met deze unieke kans. Naast Matt Smit spelen Brandon Glover en Clayton Floyd weer voor VCC, terwijl Matt zijn broer Nic meeneemt. Belangrijk is dat spelers uit onze jeugdafdeling kunnen groeien naar Topklasseniveau. Philippe Boissevain bijvoorbeeld, maar ook Yasir Hamid, Nehaan Gigani en Floris de Lange. Samen met routiniers Tom de Grooth en Steffen Mulder vormt de selectie dit jaar een mooie mix van ervaren en talentvolle spelers, die met veel enthousiasme aan het avontuur in de Topklasse gaat beginnen”.

Over de Muntaz Cup

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de Muntaz Foundation, een stichting opgezet door de familie Mohamed in dankbare herinnering aan hun vader Muntaz Ali Mohamed die de familie zoveel goeds heeft gebracht. Het is een voortzetting van hun vaders’ levenswerk, namelijk toewijding aan en betrokkenheid bij het wel en wee van zijn naaste. De familie wil hem graag herdenken en een Haaglanden-cricketevenement mogelijk blijven maken, omdat hij een enorme passie had voor de cricketsport.

Muntaz Cup, zondag 28 april 2018, van 11.00 tot 18.00 uur. Adres VCC: Groene Zoom 20, Den Haag (achter het Wellant College en naast Sparta Atletiek). Toegang is gratis.