Home » Muntaz Foundation T20 Cup

Muntaz Foundation T20 Cup

Den Haag TopsportInleiding

Voor het eerst in jaren wordt er in de regio Den Haag weer een echt cricket topsport evenement georganiseerd. Op zondag 27 april 2014 spelen HBS, HCC, Quick en VCC een T20 dag. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door de naamgever de Muntaz Foundation, VliegerSolar Zuid-Holland en heeft ook veel te danken aan de bereidwillige en financiële ondersteuning van Den Haag Topsport.

Opzet

In de voorbereiding naar een nieuw cricketseizoen dat op zaterdag 3 mei 2014 weer van start gaat oefenen alle cricketclubs in de maand april in de weekenden op informele manier tegen elkaar. De Haagse regio is met 4 clubs in de Hoofd- en Topklasse rijkelijk bedeeld en daarom is het idee ontstaan de voorbereiding af te sluiten en het cricketseizoen officieel te openen door middel van een T20 dag. De 4 clubs worden verdeeld over 2 halve finales die verspeeld worden om 10.00 uur en 13.30 uur, waarna om 17.00 uur door de winnaars de finale wordt gespeeld. Zoals de naam van de dag al suggereert, worden er T20-wedstrijden gespeeld. In 2014 zal deze dag voor het eerst worden gespeeld, het ligt in de ambitie om hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken dat minimaal regionale uitstraling heeft. In de toekomst wordt overwogen om er Haagse Cricketdagen van te maken, waarbij er bijvoorbeeld op de zaterdag ook een juniorvariant zou kunnen worden gespeeld. De wedstrijden zullen worden verspeeld op sportcomplex Westvliet, de thuishaven van de Voorburg Cricket Club (VCC), dat beschikt over een internationaal gecertificeerd cricketveld met graswicket.

Naamgeving

De stichting Muntaz Foundation is vernoemd naar vader Muntaz Ali Mohamed van de familie Mohamed, in de cricketwereld niet onbekend. De stichting is door de familie opgericht als een uiting van respect, waardering en liefde voor hun vader. Bedoeld als toewijding voor al het goeds dat hij de familie heeft gebracht. Het is ook een voortzetting van zijn levenswerk namelijk toewijding aan en betrokkenheid bij het wel en wee van zijn naaste. Tevens eert de familie met de stichting Muntaz’ passie voor de cricketsport.

Deelnemers

HBS

De Haagse hoofdklasser Houdt Braef Stant heeft vorig jaar ervaren dat het niet makkelijk is om het als promovendus in de Topklasse waar te maken. Na een kampioenschap in 2012 volgde vorig jaar meteen weer de degradatie naar de Hoofdklasse, ondanks dat het team een aantal keer overwinningen nipt liet glippen. Nu de routiniers Sjoerd Weurman, Taco Risselada en Rasool Abed zijn gestopt zal het nog meer moeten komen van youngsters als de Coster broeders en Tobias Visee (die er in de laatste competitiewedstrijd vorig jaar 143 n0 maakte), gesteund door de van HCC overgekomen coach Rasheed Lewis en Bradley Barnes die ook vorig jaar al bij HBS speelde. Met deze mix van jonge talenten en ervaren routiniers zal HBS willen prberen het verloren gegane terrein snel weer goed te maken.

HCC

De Haagse, de oudste van de 4 verenigingen, zet volledig in op de eigen jeugd. Met 2 toptalenten die onlangs op cricketstage mochten naar Sri Lanka (Reinier Kalis en Hidde Overdijk) staat de jeugd te trappelen om zijn opwachting te maken in het eerste elftal. HCC is altijd een geduchte tegenstander en zal ook dit jaar weer een woordje mee willen spreken in de Topklasse. Door renovatie van de velden zal HCC dit jaar alleen op het hoofdveld op de eigen Diepput kunnen spelen.

Quick

Quick werd vorig jaar tot veler verrassing landskampioen en kan bogen op een mooie mix van eiegn talenten (zoals de Gruijters broers) en enkele ervaren krachten zoals de wicket keeper van het Nederlands elftal Wesly Barresi, die ook met het bat uitstekend uit de voeten kan. Quick heeft voor 2014 Daniel Flynn als nieuwe cricketcoachaangetrokken. Hij komt uit Nieuw-Zeeland, is 28 jaar en linkshandig. Quick zal wederom mee willen doen om de titel.

VCC

VCC wordt al een aantal jaar getipt als mogelijke kampioen van de Hoofdklasse, maar heeft dat de laatste jaren nog niet waar kunnen maken, ondanks diverse kampioenschappen bij de jeugdteams. Met de aanstelling van Tim de Leede als hoofdcoach en een verdere professionalisering van de begeleiding, hoopt de Voorburg Cricket Club routine en coachend vermogen toe te voegen aan het jonge team dat o.a. bestaat uit neo-international Viv Kingma en youngsters als Adriaan Verbeek. Het team zal dit jaar worden versterkt door de Australische jeugdcoach Ethan Bartlett en ook de 21-jarige wicket-keeper Josh Lenssen keert voor het 3e jaar bij VCC terug.

 Venue

Sportpark Westvliet is de thuishaven van VCC en ligt prachtig verscholen achter het Wellantcollge in de oksel van het prins Clausplein (aan de “overkant” van het ADO Den Haag Kyocera stadion) aan de Westvlietweg in Den Haag. Sinds 2008 speelt VCC hier zijn thuiswedstrijden op een Engels aandoend veld met de Martienuskerk op de achtergrond en een fantastisch clubhuis met hoog gelegen terras aan de andere kant. VCC beschikt op Westvliet voor het 4e jaar over een graswicket en mede dankzij een enthousiaste ploeg vrijwilligers is het graswicket in 2013 een feest geweest om op te spelen. O.a. de 5 kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap voor U19 teams zijn hier in augustus 2013 gespeeld. De jaren ervoor heeft ook het Nederlands elftal verscheidene malen wedstrijden gespeeld, o.a. tegen Bangladesh en Kenia.

Umpires en speaker

De 3 wedstrijden zullen worden begeleid door umpires die binding hebben met de Haagse regio, zoals umpire van het jaar 2013 Peter van der Giezen. Uitleg bij de wedstrijden zal worden gegeven door cricketveteraan (en VCC-er) Dave Hardy.

Loting en prijzengeld

Door de voorzitter van de KNCB is er op maandag 17 maart in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de 4 deelnemende clubs geloot. In de halve finales zal worden gestreden tussen VCC – HBS en Quick – HCC. De winnaars spelen in de finale om de hoofdprijs van € 750,- en de 2e prijs van € 250,-. De prijsuitreiking zal plaatsvinden na afloop van de finale en zal worden vericht door de Haagse en LV wethouders van sport, de heren Klein en Renssen.

Aankleding dag

Solar ZuidHolland website visual 2Het moet een feestelijke dag worden en een echt topsportevenement. De teams en begeleidingsteams zullen op gepaste tijdstippen een lunch aangeboden krijgen, tevens zal er vanaf 16.00 uur de mogelijkheid zijn om eten te krijgen. T20 is een spectaculaire vorm van cricket waarbij tussen de innings door en bij grote slagen ook muziek hoort. Ook hier zal voor worden gezorgd.

Haagse Topsport

De regio Den Haag krijgt met de Muntaz Foundation T20 Cup een cricket topsportevenement, dat jaarlijks zijn plek moet gaan verdienen net voordat de cricketcompetitie begint. De eerste editie van het evenement is mede daarom mogelijk gemaakt met de steun van Den Haag Topsport. Haags Goud