Home » Algemeen » Nico Schepman (94) overleden

Nico Schepman (94) overleden

 

Nico Schepman 1926-2020

IN MEMORIAM – Nico Schepman

Op 10 december is ons oud-lid Nico Schepman op de leeftijd van 94 jaar overleden. Nico werd in 1957 lid van VCC en was in de jaren zestig als batsman op 4 of 5 een van de steunpilaren van het eerste. In 1971, toen hij toch al 45 jaar oud was, maakte hij deel uit van het kampioensteam van VCC1. Daarna speelde Nico tot diep in de jaren tachtig in lagere teams. Dat was vooral bij de veteranen, samen met zijn cricketvrienden uit de beginjaren van zijn lidmaatschap. Met hen vormde hij na zijn actieve cricketperiode jarenlang de trouwe supportersschare van ons eerste.

Nico was een echte clubman, die ook buiten het veld veel heeft betekend voor VCC. Werkzaam bij het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) was het verzamelen van de cijfers voor de jaarboeken bij hem in zeer vertrouwde handen. Daarnaast was hij, vergezeld door zijn vrouw Ine, een vaste deelnemer aan de tours door Kent en Sussex. Met Guus Kors, die met Nico op 4 of 5 inging, spande hij zich in de jaren zeventig ook in voor de groeiende jeugdafdeling.

In het jaarboek van VCC staat het overzicht met All Time Greats. Vanzelfsprekend staat Nico in dat illustere lijstje. Wat wil je ook met 5863 runs in 354 innings en een gemiddelde van bijna 19. Meer dan respectabel in de wetenschap dat bowlers toen dominant waren en dat teamscores eerder bij de 100 dan bij de 200 lagen. Een echte anchorman dus, in veel opzichten.

Nico had de reputatie van veel hard geslagen en zacht en ietwat weifelend gelopen runs. Dat laatste ging niet altijd goed, getuige het aantal run outs waar hij bij betrokken was. Met enige regelmaat kwam het voor dat er twee spelers aan hetzelfde wicket stonden, met Nico dan aan de goede kant van de batting crease. Het mocht de pret en de vriendschap niet drukken. Vermeldenswaard is ook nog dat hij als wellicht een van de eersten in het land andere beschermingsmiddelen dan gloves, protector en legguards gebruikte. Een dik pak kranten onder de broek vrijwaarde de dijbenen tegen een blauwe plek door een hoog opkomende bal.

VCC neemt afscheid van een aimabele man, die tot op hoge leeftijd VCC volgde met veel persoonlijke aandacht voor oude en jonge leden. Met wie het goed was om een rondje om het veld te lopen om herinneringen uit een rijk verleden op te halen. We wensen zijn vrouw Ine veel sterkte met dit verlies.

Over de schrijver

Richard de Lange