Home » Laatste nieuws » Oud-lid en umpire Willem Molenaar overleden (1945-2022)
Laatste nieuws

Oud-lid en umpire Willem Molenaar overleden (1945-2022)

Deze week vernamen wij ontzet dat Willem Molenaar was overleden.

Willem Molenaar speelde cricket bij VOC, Ajax en VCC. Hij was wicketkeeper en linkshandige batsman. In 1974 begon hij met umpiren en vanaf 1976 was hij als Bondsumpire actief. Een knieblessure maakte in 1981 een einde aan zijn actieve spelersloopbaan. Daardoor legde hij zich volledig toe op het ‘fluiten’, zoals hij dat noemde.

Willem was een geliefde umpire. Natuurlijk vanwege zijn fenomenale spelregelkennis, maar vooral ook omdat hij de taal van de spelers sprak. Toen hij in 2007 voor het VCC-jubileumboek werd geïnterviewd, zei hij daarover: “Boekingen, daar hou ik niet van. Een beetje emotie mag van mij. Maar de stumps uit de grond slaan niet. Dan ga je op de bon. Want dat zien de jeugdspelers aan de kant ook.”

Uiteindelijk was Willem maar liefst 43 jaar (!) actief als Bondsumpire. Hij umpirede meer dan 1.000 wedstrijden. VCC reikte hem voor die mijlpaal een oorkonde uit, een gebaar dat Willem zichtbaar emotioneerde. Willem was ook actief bij internationale wedstrijden en toernooien, waaronder de ICC Trophy in 1994 in Kenia.

Willem was lange tijd lid van de KNCB Scheidsrechterscommissie, schreef mee aan Wedstrijdreglementen en gaf umpirecursussen. Het was logisch dat deze enorme inzet voor de cricketsport niet onopgemerkt bleef. Hij werd eerst Lid van Verdienste van de KNCB en in 2019 benoemd tot Erelid. Ook kreeg hij voor zijn grote verdiensten en belangeloze inzet een Koninklijke Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Willem Molenaar was een uitmuntende en gepassioneerde umpire en een mooi mens.

Wij wensen zijn echtgenote en kinderen toe dat zij kracht putten uit de ongetwijfeld mooie herinneringen aan hun markante echtgenoot en vader.

Bestuur VCC