Schitterende century van Nic Smit brengt VCC in kwartfinale KNCB T20 Cup

Foto: centurion Nic Smit 

Op de prachtinge Diepput mocht VCC 1 op vrijdagavond 28 juni proberen om zich richting kwartfinale van de KNCB T20 Cup te spelen. Mede dankzij een schitterende century van Nic Smit (eindigend op 101 not out) lukte het de Voorburgers om HCC met 29 runs te verslaan. Door de andere resultaten in de poule wist het team zich aan het einde van de avond inderdaad ook verzekerd van die kwartfinale.

HCC won de toss en verkoos als eerste te gaan fielden, daarbij de 50 over wedstrijd eerder dit seizoen wellicht in gedachten, toen er succesvol werd gejaagd op de score van de tegenstander. Zoals wel vaker in het kortere format, koos captain De Grooth voor een gewijzigd openingskoppel. Matt Smit en Clayton Floyd mochten beginnen en bouwden aan een partnership van 32 runs voordat beide heren kort na elkaar konden vertrekken en het nieuwe paar Croes en Nic Smit in de 4e over het stokje overnamen. Eerst nog rustig, maar met steeds meer grote klappen bouwden de heren aan een groot resultaat. Croes steunde daarbij Nic Smit nuttig en slim en na 14 overs haalde Smit zijn half century. De resterende overs toonde hij zijn grote klasse door de bowlers van HCC alle kanten van het prachtige veld te laten zien en met nog een over te gaan, zat zelfs een century er nog in. Via een fantastische scoop op de laatste bal lepelde hij de bal uiteindelijk over de boundary voor een zeer verdiende century. Croes eindigde op 36 en VCC uiteindelijk op 172. Een mooi totaal, al is het veld natuurlijk niet heel groot en laat HCC competitie in de 50 overs ook regelmatig zien over een goeie batting line-up te beschikken.

De start voor HCC was dramatisch. De eerste bal van Floyd werd direct LBW gegeven, waardoor HCC direct topbat Itagi kwijtraakte, enkele ballen later gevolgd door het vertrek van Tonny Staal (vang De Lange). Het duurde even voordat HCC daar overheen was: achtereenvolgens Wiffen (19, bowled Glover), Street (9, vang wicketkeeper Croes op bowlen Greenshields), Walhain (7, LBW op bowlen Boissevain) en Gorlee (5, bowlen Greenfields) gingen voor weinig uit (45 voor 6). Het HCC publiek vroeg zich op dat moment oprecht af of de 100 wel zou worden gehaald. Maar was het in de 50 over wedstrijd het 10e wicket dat maar niet wilde vallen, nu bleek het 7e wicket schier onneembaar. Overdijk en Hay bouwden aan een partnership van bijna 100 runs, voordat Overdijk zich gewonnen moest geven (run out), waardoor Hay met 53* runs topscorer werd en HCC toch nog 143 runs wist te maken, 29 tekort voor de overwinning.

De overwinning van VCC kwam geen moment in gevaar, de gevraagde run rate liep gestaag op naar boven de 10 per over. Omdat HBS won van Quick gaan de Kraaien en VCC nu met 4 punten uit 2 gespeelde wedstrijden aan de leiding. Op 12 juli zal in een onderlinge wedstrijd op VCC worden uitgemaakt wie zich als eerstgeplaatste dan wel tweede geplaatste van de poule kwalificeert voor de kwartfinales op vrijdag 16 augustus. Een week later zal de T20 Finaledag op sportpark Westvliet worden gehouden en er zal VCC veel aan zijn gelegen om dan niet alleen gastheer, maar ook deelnemer te zijn!