Home » Algemeen » Topcricketlanden straks naar Leidschendam-Voorburg?
Laatste nieuws Algemeen

Topcricketlanden straks naar Leidschendam-Voorburg?

Viv has taken a hattrick!

Winst Nederland met VCC’er Viv Kingma betekent aansluiting bij topcricketlanden

Op 6 december kon het Nederlands cricketteam in Dubai een belangrijke stap zetten om de World Cricket League te winnen. Daarmee kon het promoveren naar een nieuwe competitie met de dertien topcricketlanden in de wereld. Niet alleen won Nederland van Namibië; Hong Kong versloeg Papoea Nieuw Guinea. Daardoor was het Nederlands elftal niet meer te achterhalen en was de hoofdprijs al na één wedstrijddag binnen. VCC’er Viv Kingma speelde een belangrijke rol bij de promotie. Hij bowlde sterk en nam in de tweede wedstrijd zelfs een hattrick: drie wickets op rij!

Nederland schaart zich bij de beste dertien landen ter wereld en zal vanaf 2020 tegen de twaalf andere toplanden uitkomen in een speciale 13 ODI League. Zowel uit als thuis, dus er is een goede kans dat we daar in Nederland (en mogelijk op VCC!) ook iets van gaan zien.

Daarnaast heeft Nederland de ODI-status terug, wat wil zeggen dat het voor de grote cricketlanden interessanter wordt om tegen Nederland te spelen. Er staan dan punten op de wereldranglijst op het spel. Tenslotte zal de ICC een stimuleringspremie aan de KNCB geven om het Nederlands Elftal klaar te stomen voor een competitief optreden in de 13 ODI League.

VCC-voorzitter Jos Jochemsen: “Een prachtig resultaat voor het Nederlandse cricket. Oranje kan zich nu weer gaan meten met de echte toplanden. Hopelijk krijgt ook VCC te zijner tijd een of meerdere wedstrijden. Deze worden doorgaans live gestreamd en op SkySports uitgezonden en trekken wereldwijd een miljoenenpubliek. Bonus voor VCC zou kunnen zijn dat er twee spelers in Oranje meedoen: Viv Kingma maakt al geruime tijd deel uit van de Oranje-selectie en in de meerdaagse wedstrijden bekroonde de pas 18-jarige Bas de Leede zijn debuut in het grote Oranje met 56 not out.”

Kingma slaat toe

Dan de wedstrijd tegen Namibië waar het om ging. Nederland won de toss en ging eerst fielden. Met de nieuwe bal mocht VCC’er Kingma de bowling openen. Al op de zesde bal van zijn eerste over sloeg hij toe. De gevaarlijke batsman Baard werd verrast door de prachtig gebowlde bal en zag zijn wicket vallen. Namibië herstelde zich met partnerships van 74 en 68 runs. Meest succesvolle bowler voor Oranje was Roelof van der Merwe met drie wickets voor 54 runs.

Ook Viv Kingma deed later in de innings nog een keer van zich spreken door de aspiraties van batsman Smit (12) vroegtijdig te beëindigen (vang Seelaar) en eindigde na vijf overs op 2 wickets voor slechts 14 runs. De teller stokte voor Namibië op 269/8 na 50 overs.

Een forse score, maar het outfield in Dubai is kortgemaaid en snel, dus er was hoop dat de score kon worden overtroffen. De start was evenwel zwak. Na twee ballen kon opener Myburgh (0) al weer naar de kant. Daarna kwamen echter Wesley Barresi (Quick) en Ben Cooper (VRA) aan bat. Ze bouwden aan een ongelofelijk partnership van 236 runs, waarbij beiden kort na elkaar een century lieten aantekenen. Hoewel Barresi kort voor het einde alsnog uitging (120), was er voor de Afrikanen geen houden meer aan en samen met captain Peter Borren (16*) tikte Ben Cooper (109*) het potje 53 ballen voor het einde uit.

Oranje ging vervolgens op het andere veld de laatste overs van Hong Kong tegen Papoea Nieuw Guinea bekijken. Bij winst van Hong Kong zou de winst van de World Cricket League door Nederland een feit zijn. Dat gebeurde; emotionele taferelen speelden zich af op het terras van het paviljoen waar Nederland stond. Vooral aanvoerder Borren hield het niet droog.

Een historische dag voor het Nederlandse cricket. Een felicitatie aan coach Ryan Campbell, captain Peter Borren en het team (met VCC’er Viv Kingma) voor het neerzetten van deze prestatie. Een mooi eind van drie jaar hard werken door het team, maar ook een mooi begin om cricket in Nederland een boost te geven.

Enkele dagen later deed de uitslag van de laatste wedstrijd tegen Namibië er niet meer toe, maar Oranje wilde ook deze uiteraard winnen. Viv Kingma was ontketend in deze wedstrijd. Hij nam de wickets van top order-batsmen 1, 3 en 4. Later mocht hij nog eens terugkomen. Topscorer Erasmus werd gevangen door keeper Edwards; Smit en Scholtz waren beiden op hun eerste bal uit: hattrick! Kingma eindigde de innings met een ‘career best’ 6 wickets voor 39 runs. Namibië 181 all out. Nederland passeerde dit totaal voor vijf wickets (Ten Doeschate 65 not out).

Link: Samenvatting Nederland – Namibië (Dubai, 6-12-2017)