Home » Algemeen » Van de voorzitter: doorschakelen naar 2019
Nieuws Algemeen

Van de voorzitter: doorschakelen naar 2019

Na het succesvolle seizoen 2018 komt VCC 1 dit jaar na een afwezigheid van negen jaar weer uit op het hoogste cricketniveau. Spelen in de Topklasse van de KNCB vraagt nogal wat. Niet alleen omdat er tegen sterkere elftallen wordt gespeeld. De cricketbond heeft voor het seizoen 2019 nogal wat reglementaire wijzigingen doorgevoerd. Zo zal in alle wedstrijden worden gespeeld met een witte bal en zwarte – of donkergroene screens. Het aantal buitenlandse spelers dat per elftal in competitiewedstrijden mag uitkomen, is aan minder voorwaarden gebonden. En tot slot heeft de KNCB ook vastgesteld dat spelers dwingend kunnen worden opgeroepen om voor KNCB-selecties te spelen, ook als de eigen vereniging op dezelfde dag competitieverplichtingen heeft.

Los van deze ontwikkelingen is er natuurlijk het eigen verenigingsbeleid. VCC hecht aan het opleiden van eigen (jeugd)spelers. Het afgelopen seizoen is een succesvol begin gemaakt met de inzet van dubbele begeleiding bij de trainingen. Zo is de mogelijkheid gecreëerd om naast de elftaltrainingen ook ruimte te bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Door de brede en ervaren technische staf worden nieuwe trainingsvormen toegepast die veelal gebaseerd zijn op ontwikkelingen in het internationale topcricket. Ook de spelers zelf dragen hier aan bij, zeker waar het VCC-ers betreft die als international uitkomen.

Maar of je binnen VCC nu dame, heer of jeugdlid bent, voorop staat dat iedereen met plezier cricket speelt. Dat betekent dat iedere speelster, speler of jeugdlid de mogelijkheid heeft om op eigen niveau te kunnen spelen of trainen. Of je jezelf nu als topsporter of recreant ziet, (competitie)wedstrijden moeten gewoon leuk zijn om te spelen zonder vervelende bijverschijnselen. Want laten we eerlijk zijn: ook al wordt cricket een sport voor gentlemen -of zo u wilt ladies – genoemd, sommige ontwikkelingen die je in alle sporten ziet, zijn ook aan cricket niet voorbijgegaan.

Terug naar VCC 1, maar ook VCC 2 en het seizoen 2019. In ons mooie jaarverslag over 2018 wordt het verslag over de prestaties van VCC 1 (kampioen van de Hoofdklasse) afgesloten met de volgende fraaie zin: ‘Met sterke jeugdspelers die ieder jaar beter worden naast gelouterde routiniers moet VCC in staat zijn zich in 2019 te handhaven op Topklasseniveau’. Misschien mag je het ietsje sterker stellen: VCC wil in de Topklasse zo goed mogelijk presteren en zo hoog mogelijk eindigen. Daarnaast is er de ambitie om het gat tussen VCC 1 (Topklasse) en VCC 2 (Overgangsklasse) te verkleinen. Binnen de technische staf is er ruimte gecreëerd om het tweede elftal extra begeleiding te geven bij zowel wedstrijden als trainingen. Zodat die jeugdspelers meer ervaring kunnen opdoen en zich daadwerkelijk verder ontwikkelen.

Elders op de website gaat captain Tom in op deze ambities. Het bestuur zal zich inspannen om de condities voor trainen en spelen voor de selectie en voor alle andere teams van VCC zo goed mogelijk te maken en hoopt weer op veel steun van onze vrijwilligers. Na alle maanden voorbereiding aan de computer of om de vergadertafel is het aftellen naar hopelijk weer een heel mooi cricketseizoen nu echt begonnen.

Over de schrijver

Richard de Lange

1 Reactie

Geef hier je reactie
  • Beste Jos. Vele mooie woorden over het verleden en weer ruimschoots over wat onze club dit nieuwe seizoen te wachten staat. Complimenten aan het bestuur voor alle voorbereidingen die nodig zijn om weer een prachtig jaar tegemoet te gaan. Wens. Jullie daarbij veel succes en hoop dat we weer veel mogen genieten van deze fantastische club. Veel succes !!!!!!!!!!!!!!