Home » Laatste nieuws » VCC 1 na drie overwinningen op kop
Verslagen VCC 1 Laatste nieuws Algemeen Verslagen

VCC 1 na drie overwinningen op kop

Na drie overwinningen gaat VCC aan kop van de crickethoofdklasse. Grootste concurrent lijkt Hermes DVS te zijn, dat in 2017 degradeerde uit de Topklasse en nu vier punten uit twee wedstrijden heeft. In de wedstrijd van VCC tegen Punjab maakte nieuwkomer Matthew Smit maar liefst 185 runs – bijna een clubrecord.

Captain Tom de Grooth won de toss en koos voor batten. Het veld lag er schitterend bij na de renovatie door de gemeente en de pitch eveneens, dankzij de inspanningen van de ground staff.

De Grooth gaf het goede voorbeeld met een klasse-innings. Hij liet zijn eerste century van het seizoen aantekenen (102). Hij werd echter nog overvleugeld door zijn battingpartner Matt Smit. De Zuid-Afrikaan bereikte al gauw zijn 50. De stand was inmiddels 101 runs zonder wicketverlies. VCC zat op rozen. Vooral Smit voerde het tempo wat op. Bij de stand van 168 runs had Smit er 91 op zijn naam gebracht.

Ovationeel applaus

Het duo wilde van geen wijken weten. Pas op een tussenstand van 262 runs werd De Grooth gebowld voor 102 runs. Tien runs later bereikte Smit alweer een mijlpaal: 150 runs. Bas de Leede had nog maar een paar overs, maar voegde een zeer vlotte 24 toe. Aan de overkant stopte de teller bij zijn partner op 185 runs. Onder een ovationeel applaus kwam de Zuid-Afrikaanse lefthander van het veld. VCC-score: 329 voor 1.

Direct na de start van de Punjab-innings sloeg left arm spinner Clayton Floyd toe. Hij kreeg opener Faiz gevangen door Steve Nottle. Even later rekende hij ook de andere openingsbatsman, Bhatti, in met een LBW. Medium pace Yasir Hamid sloeg drie maal toe en racete door de middle order. Steffen Mulder, tegen Rood en Wit goed voor vijf wickets, mocht nu de staart opruimen en deed dat zeer effectief: 3 voor 18. Hamid 3-19 en Floyd doeltreffend en superzuinig met 2 voor 6 in zeven overs (met vier maidens)! VCC liet Punjab niet verder komen dan 73 runs. Een overwinning met 256 runs verschil derhalve.

Scorecard

R&W-VCC

Op Hemelvaartsdag trad VCC aan tegen het roemruchte Rood en Wit. Op het nieuwe veld in Haarlem koos captain De Grooth terecht voor fielden: niemand kende deze nieuwe pitch nog. Rood en Wit zelf ook niet, want de ene na de andere Haarlemmer verloor zijn wicket. Speler/coach Jeff Case was de enige die dubbele cijfers liet aantekenen: 56 runs van de 83 in totaal. Steffen Mulder nam 5 wickets voor 14 runs en zijn collega-medium pacer Yasir Hamid 3-11 in negen overs.

Toch had VCC nog enige moeite om de 83 runs te passeren. Vijf batsmen verloren hun wicket (Nottle 35) alvorens Mohit Hingorani de winnende runs sloeg.

Uitgebreid verslag

VCC- Kampong

Daaraan voorafgaand wist VCC ook de eerste wedstrijd in winst om te zetten. Na een mooie tussenstand van 138 runs voor 4 wickets (Bas de Leede 35, Steve Nottle 54) leek er een hoge score in het verschiet te liggen. De staart faalde echter, waardoor er slechts 186 runs in de boeken kwamen.

Op 47 voor 4 en zeker op 145/9 leek de buit binnen, maar de staartbatsmen van Kampong gaven zich niet gewonnen. Zij maakten 34 runs voor het laatste wicket en kwamen slechts acht runs te kort voor de zege. Matt Smit nam 3-34.

Uitgebreid verslag

Stand aan kop van de Hoofdklasse: VCC 3-6; Hermes 2-4; Rood en Wit 3-4.

Bijzondere wedstrijd voor umpire Molenaar

VCC-Punjab 2 was een jubileumwedstrijd voor Willem Molenaar. De 72-jarige umpire ‘stond’ maar liefst zijn 1.000e wedstrijd; waarschijnlijk een unicum in welke tak van sport dan ook. Molenaar heeft dus ‘netto’ 2,7 jaar van zijn leven als umpire op cricketvelden doorgebracht. Naast Hoofd- en Topklassewedstrijden leidde Molenaar ook talloze interlands. De alom gerespecteerde umpire koos voor Voorburg CC voor het volbrengen van deze mijlpaal, omdat hij er in een grijs verleden een aantal jaren zeer verdienstelijk wicketkeeper was. Na afloop van de wedstrijd werd Molenaar dan ook door diverse mensen, onder wie KNCB-voorzitter Betty Timmer, in het zonnetje gezet.

Matt Smit speelt zichzelf in de recordboeken

De 185 not out van Smit is de op twee na hoogste individuele score ooit voor VCC. In 1993 maakte Kenny Jackson de enige dubbele century in de geschiedenis van VCC. In 2010 kwam zami-batsman Marek Molenbuur in de buurt van deze topscore.

 

Player Score Team
Kenny Jackson 209 VCC 1
Marek Molenbuur 193 VCC zami
Matt Smit 185 * VCC 1
Job van Bunge 172 * VCC 1
Jeremy Scott 163 VCC 2
Tim de Leede 155 VCC 1
William Hargan 155 VCC 3
Chris Cousins 155 VCC 4
Hans Boerstra 154 VCC 1
Tim de Leede 154 VCC 1
Marek Molenbuur 153 VCC 3
Stanley Harewood 146 VCC 2

 

Foto: Uit handen van VCC-voorzitter Jos Jochemsen ontving Willem Molenaar een magnum Champagne, beschikbaar gesteld door Wijnkoperij Van Dop.