Home » Laatste nieuws » VCC-dames schrijven crickethistorie met Oranje
Laatste nieuws Damescricket Dutch Lionesses

VCC-dames schrijven crickethistorie met Oranje

Annemijn van Beuge en Babette de Leede hebben met het Nederlandse vrouwencricketteam in Spanje voor een grote verrassing gezorgd. Niet favoriet Schotland, maar Nederland won een ‘Triangular’ in La Manga. Nederland mag nu aan twee WK-kwalificatietoernooien deelnemen; één in september 2019 in Schotland en één in 2020 in Zuid-Afrika of Azië.

Op woensdag won Schotland zoals verwacht eenvoudig van Duitsland. Het moest vervolgens aantreden tegen Nederland voor een wat lastiger krachtmeting. Nederland batte eerst en bracht 123 runs in de boeken, met Denise van Deventer (35) als topscorer. Babette de Leede voegde aan het slot van de innings 13 runs toe.

Tijdens de innings van Schotland zorgde Babette met een razendsnelle stumping op topbat Kathryn Bryce voor een belangrijke doorbraak. Schotland had geen antwoord op het bowlen van Caroline de Lange en Heather Siegers en kwam tekort voor de zege.

Tegen Duitsland zorgde Sterre Kalis, oud-speelster van de VCC/HCC-combinatie, voor een sensatie door het wereldrecord van de Australische professional Meg Lanning uit de boeken te slaan. Na tien overs bereikte ze haar 50 en na 20 overs kwam ze met 126 runs ongeslagen van het veld. VCC-speelster Annemijn van Beuge kende een droomdebuut met twee wickets voor vier runs. Door de mammoetscore van 196 deed Oranje goede zaken voor de ‘Net Run Rate’, een soort doelsaldo in het cricket.

De tweede wedstrijd tegen Schotland was ongekend spannend. De Schotten kwamen tot 96 runs, een redelijke maar niet onhaalbare score. Annemijn van Beuge bowlde wederom sterk. De top-drie batters van Oranje waren echter weer snel verdwenen. Robine Rijke en Babette de Leede (27 not out) brachten Nederland terug in de wedstrijd met een partnership van 28 runs. In de laatste over moest Nederland zeven runs maken voor de overwinning. Het werd een zeldzaam gelijkspel. Hoewel de door Annemijn van Beuge verdienstelijk gebowlde ‘Super Over’ daarna door Schotland werd gewonnen, kon Nederland door alweer een zeer ruime overwinning op Duitsland de toernooizege veiligstellen. Babette de Leede evenaarde als wicketkeeper het wereldrecord van de Engelse professional Sarah Taylor in een ‘Triangular’: zeven slachtoffers (vangen en stumpings).

 

Nederland gaat nu in september in Schotland een kwalificatietoernooi spelen voor het WK Twenty20 dat in februari en maart 2020 in Australië zal plaatsvinden. In 2020 vindt het kwalificatietoernooi plaats voor het reguliere WK (50 overs) dat in februari 2021 in Nieuw-Zeeland zal worden gehouden.