Home » Junioren » VCC U9 blijft winnen!

VCC U9 blijft winnen!

VCC’s jongste team, de U9, zette zijn opmars in de maand augustus indrukwekkend door. Het is tijd voor een update.

VCC U9 – Excelsior ʼ20

Op 1 augustus speelde VCC U9 thuis tegen Excelsior ʼ20, met stralend weer. De vraag was of VCC U9 voor het eerst zou kunnen winnen zonder dat er regen in het spel was?

Die dag was Richano onze aanvoerder. Dat deed hij heel goed. Hij won de toss en koos om eerst te batten. Onze batting was eindelijk op stoom: als team scoorden we onze eerste “century” aan runs van de bat (103) in 12 overs. En daar kwamen nog eens 26 extra’s (wides) bij. We verloren maar één wicket (een run out).

Om dat totaal te verdedigen bowlden we gedisciplineerd: in totaal maar 10 wides. Bowler van de dag was Hridhaan: hij mocht 2 overs bowlen van captain Richano en wist als enige een wicket om te bowlen en kreeg maar 3 runs tegen. Klasse! Maar ook de anderen bowlden zuinig en lukte het nog om één keer een run out te maken. Uiteindelijk bleek ons bowlen en fielden toch iets te machtig voor de jongens en meisjes van Excelsior ʼ20, want zij scoorden maar 50 runs van de bat plus 10 extra’s (wides), plus de ene run out uit onze batting innings. Hun totaal: 65.

Dat kwam dus niet in de buurt van ons totaal van 139 runs (129 batting runs plus 10 bonusruns voor de wickets). VCC U9 had zijn eerste overwinning in zonnig weer geboekt! Dit werd vervolgens in stijl gevierd met een overheerlijke lunch op ons VCC-terras, met dank aan chef Aimee en sous chef Josje.

VCC U9 – Punjab U9

Op 15 augustus verwelkomde VCC U9 het U9-team van Punjab U9. De uitwedstrijd hadden we eerder met slechts 9 runs verschil gewonnen, dus het beloofde een spannende strijd te worden.

Op de dag van de wedstrijd waren de voortekenen echter niet gunstig. Normaal heeft VCC U9 acht of meer spelers beschikbaar (6 spelers is de standaard in deze leeftijdscategorie), maar ditmaal hadden we precies 6 spelers op ons wedstrijdformulier. Eentje moest echter op het allerlaatst verstek laten gaan omdat hij ziek was geworden. We waren dus maar met 5 spelers, Punjab had er 6.

Onze spelers lieten zich hierdoor echter niet van de wijs brengen. Onze aanvoerder, Pranav O., besloot dan maar ‘voor twee’ te spelen en zijn teamgenoten volgden zijn goede voorbeeld.

Pranav verloor wel de toss. Dat betekende dat VCC U9 eerst moest gaan fielden. Dit was een ander slecht voorteken, want bij al onze overwinningen hadden we eerst gebat.

Maar onze openingsbowler Uzair maakte meteen de intenties van VCC duidelijk: op de eerste bal van de wedstrijd bowlde hij de batsman van Punjab uit en later in die over pakte hij nog een wicket. Aanvoerder Pranav bowlde een maiden en zorgde door twee ‘direct hits’ ook nog eens voor twee run outs in de overs die Noah bowlde. Later pakte hij ook nog een vangbal op het bowlen van Uzair, die eindigde met 3 wickets voor 14 runs in 3 overs. Ook Richano en Ninah kregen maar weinig runs tegen op hun bowling.

Zo hielden de 5 VCC-spelers de score van Punjab op 57 runs uit 12 overs plus 8 wides, dus 65 runs. Heel knap gedaan! In de tussentijd hadden ze zelf al 25 bonuspunten verzameld door 5 wickets te pakken. Zou het ons vlijtige vijftal lukken om het Punjab-totaal voorbij te streven?

Ook Punjab bowlde gedisciplineerd way (maar 9 wides in totaal). Onze openers Noah en Ninah namen wat tijd om te settelen. Daarna was het de beurt aan captain Pranav O. samen met vice-captain Richano. Zij zorgden voor een ‘captain’s knock’ door samen 30 runs (plus 3 wides) te scoren (in 4 overs). Uzair mocht de laatste vier overs batten, elke over ondersteund door een ander van zijn teamgenoten. Ook deze overs leverden veel runs op: 22 runs (plus 5 wides).

Onze batters gingen wel 4 keer uit (bowled) wat Punjab 20 bonus runs opleverde. Om te winnen moest VCC U9 dus meer dan 85 runs scoren.

En dat was gelukt! VCC had 61 runs van de bat gescoord plus 9 wides en de 25 bonus runs voor de 5 wickets die ze genomen hadden. VCC had dus 95 runs in totaal: het vijftal van VCC had dus gewonnen met een marge van 10 runs, ruimer dan in de uitwedstrijd tegen Punjab! Bovendien was het onze eerste overwinning met eerst fielden. Ook dit was een mijlpaal.

En natuurlijk werd deze wedstrijd afgesloten met een gezamenlijke lunch, ditmaal verzorgd door Uzairs vader.

Quick U9 – VCC U9

Een week later stond de kraker bij en tegen Quick op het programma. Quick’s U9-team had als enige van ons weten te winnen eerder in het seizoen. Onze spelers waren dan ook zeer gemotiveerd om zich tegen Quick van hun beste kant te laten zien. Er was regen voorspeld, vaak een goed voorteken voor ons team (zie het eerdere verslag van U9).

Noah was vandaag onze aanvoerder. Dat hij de toss verloor, maakte niet zo veel uit, want we mochten toch gaan batten (wat ook onze keuze zou zijn geweest). Aurelio en captain Noah lieten zien hoe sportief ons U9-team is door (na elkaar) mee te fielden met Quick, zodat ze ook met 8 konden fielden. Ze deden het weer zeer serieus. Een pluim voor zo veel sportiviteit!

Noah koos ervoor om de batting te openen met zus Ninah. Zijn rol als aanvoerder inspireerde hem om ditmaal de boventoon te voeren in hun partnership. Hij sloeg twee viertjes in hun totaal van 16 runs (van de bat) plus 10 wides, in 3 overs. De toon was gezet: VCC had er zin! Pranav S. en Uzair namen het stokje enthousiast over. Zeker Pranav S. leefde zich uit met 3 viertjes. Samen scoorden ze 27 runs plus 6 wides (in 3 overs), maar ze gingen wel twee keer uit (gebowled)…

Ons derde paar waren Enrique en Aurelio. Ze troffen enkele van de betere bowlers van Quick. Ze verdedigden hun wicket weer goed: zij gingen niet uit, en scoorden toch nog een redelijk aantal runs (15 + 2 wides). Richano en Pranav O sloten in stijl af. Ze namen risico en sloegen een aantal boundaries, in totaal 21 runs (+3 wides).  De keerzijde was dat ze 3 keer gebowld werden…

Dat leverde na onze batting innings de volgende tussenstand: VCC 100 runs (79 runs + 21 wides) en Quick had 30 bonuspunten vanwege 6 wickets (één vangbal en 5 keer gebowled).

Intussen hadden we al een paar keer gepauzeerd vanwege de regen. Zouden onze 100 runs genoeg zijn? Quick had ongeveer 1 punt per bal nodig (ze startten immers al op 30).

Mocht Quick nog enige hoop hebben gehad, dan lieten onze bowlers vanaf de eerste bal zien dat Quick’s missie kansloos was. De cijfers zijn overduidelijk. In totaal bowlden we slechts één wide. Pranav O, Uzair en Enrique bowlden alle drie een maiden, terwijl de andere bowlers maximaal 5 runs tegen kregen in hun over.

Na 7 (van de in totaal 12) overs had Quick pas 16 runs gescoord, nog heel ver weg van de ruim 70 batting runs die ze moesten halen. Hun batsmen begonnen nu meer risico te nemen, waardoor wij drie run outs wisten te maken. Na de 8e over moesten we weer pauzeren vanwege de regen. Vervolgens bowlde Pranav S. de 9e over, maar toen die klaar was, begon het opnieuw te regenen.

Tijdens deze regenpauze kwam de umpire (en coach) van Quick ons melden dat de wedstrijd nu beëindigd zou worden vanwege de regen. ‘Onze’ umpire, de ervaren bondsscheidsrechter dhr. Mohamed, wist dat in zo’n situatie, volgens de het KNCB-reglement, dan de gemiddelde run rate berekend moet worden.

Het resultaat van deze berekening was als volgt:
VCC U9 scoorde 100 runs in 12 overs plus 15 bonusruns in 9 overs. Gemiddeld: 10,0 runs per over.
Quick U9 scoorde 28 runs in 9 overs en 30 bonusruns in 12 overs. Gemiddeld: 5,61 runs per over.

VCC U9 had dus met een allround prestatie Quick U9 in deze wedstrijd duidelijk achter zich gelaten. VCC scoorde meer dan een run per bal aan bat en de bowling en fielding waren subliem geweest: op 37 van de 54 door VCC gebowlde ballen had Quick géén punt weten te scoren.

Wat een bijzonder team is de U9: met een combinatie van inzet, goede techniek en team spirit wisten ze al 6 van hun 7 wedstrijden te winnen!

Over de schrijver

Richard de Lange