Home » Laatste nieuws » Wijzigingen in opzet Top-, Hoofd en Eerste Klasse en Damescompetitie
Laatste nieuws Nieuws Damescricket

Wijzigingen in opzet Top-, Hoofd en Eerste Klasse en Damescompetitie

KNCBVan 8 teams naar 10 teams in Top-, Hoofd- en Eerste Klasse (THE)

De THE klasse worden de komende jaren uitgebreid van 8 teams naar 10 teams. In 2016 zal de competitie nog uit 8 teams bestaan, maar d.m.v. promotie zal voor 2017 de Topklasse en Hoofdklasse uit 10 teams bestaan. In 2018 zal ook de Eerste Klasse naar 10 teams worden uitgebreid. Er is bewust gekozen om dit te faseren zodat er niet te snel van onderuit doorgeschoven wordt. Voor de Topklasse is in 2016 nog sprake van mogelijkheid tot degradatie. Nummer 8 van de TK speelt tegen nummer 3 van de Hoofdklasse in een best of three play off. In de Hoofdklasse, Eerste Klasse en Overgangsklasse niet, gezien de hoeveelheid teams die promoveren. De KNCB hoopt op deze wijze dat er er meer rust ontstaat binnen de verenigingen in de hoogste klassen, zodat zij de komende jaren op een meer structurele wijze kunnen bouwen aan jeugd in de hoogste klassen en jeugd bij de verenigingen in zijn algemeen.

Zaterdag én zondag voor senioren in THE

De THE klasse blijft op zaterdag worden ingedeeld in het begin van het seizoen om ruimte te bieden aan de jeugd om op zondag te spelen. De cijfers geven aan dat de hoeveelheid jeugdteams zijn gestegen sinds de overgang in 2012. Dit betekent echter niet dat men niet op zondag kan spelen. Wanneer beide teams aangegeven dat op bepaalde data de voorkeur naar zondag gaat kan een wedstrijd worden verzet naar zondag.

Damescompetitie

De opzet van de damescompetitie is in kleine mate veranderd. Zoals in damesoverleg is besproken is de Twenty20 competitie voor de 40 overs Hoofdklasse competitie geplaatst. Hiernaast wordt een cricketvrij weekend ingevuld door middel van een te organiseren evenement. Ook wordt een regio competitie opgezet waarin naast 3 NL teams ook Duitsland deel zal nemen. Data voor deze wedstrijden zijn nog te bepalen vanwege programma Ned XI.