Home » Dutch Lions » Winst tegen Namibië brengt Nederland in cricketwalhalla
Laatste nieuws Dutch Lions

Winst tegen Namibië brengt Nederland in cricketwalhalla

De dag die je wist dat zou komen. 6 December stond al heel lang door cricketliefhebbers in de agenda omcirkeld. Op die dag zou Nederland op zijn minst de eerste stap moeten zetten naar winst in de World Cricket League en daarmee kwalificatie voor de nieuw te vormen 13ODI League en terugkeer van de ODI status. En aldus en meer geschiedde: niet alleen won Nederland van Namibië, Hong Kong won ook van directe belager Papoea Nieuw Guinea en daardoor is het Nederlands Elftal niet meer te achterhalen en is de hoofdprijs al na één wedstrijddag binnen.

Nederland won vanochtend de toss en verkoos eerst te fielden. Met de nieuwe bal mocht Viv aan de slag en al op de zesde bal van zijn eerste over sloeg hij toe. De gevaarlijke batsman Baard werd verrast door de prachtig gebowlde bal en zag zijn wicket vallen.  Westhuizen en Green zorgde voor licht herstel door een partnership van 74 en ook het vijfde wicket viel pas na een partnership van 68. Geen al te hoge scores dus, niemand van Namibië haalde 55+. Grootste boosdoener was Roelof van der Merwe met 3 wicket in 10 overs voor 54 runs, en ook Viv liet later in de innings nog een keer van zich spreken door de aspiraties van de heer Smit (12) vroegtijdig te beëindigen (vang Seelaar) en eindigde aldus in 5 overs op 2 wickets voor slechts 14 runs. De teller stokte op 269/8 na 50 overs. Een forse score, maar het veld in Dubai was niet overdreven groot en wel snel, dus de hoop dat de score overtroffen kon worden bleef in de Nederlandse harten.

De start was niet veelbelovend. Na twee ballen kon opener Myburgh (0) al weer naar de kleedkamer en daarmee had Namibië ook een vroege doorbraak. En toen kwamen de heren Wesley Baresi (Quick) en Ben Cooper (VRA) aan bat. Ze bouwden aan een ongelofelijk partnership van 236 runs, waarbij beiden korte tijd na elkaar een century lieten aantekenen. Hoewel Baresi kort voor het einde alsnog uit ging (120), was er voor de Afrikanen geen houden meer aan en samen met captain Peter Borren (16*), tikte Ben Cooper (109*) het potje 53 ballen voor het einde uit.

Het team spoedde zich vervolgens naar het belendende veld om de laatste overs van Hong Kong tegen Papoea Nieuw Guinea te aanschouwen en wat iedereen gehoopt had, maar slechts weinigen verwacht, gebeurde toch: Hong Kong won en daarmee was de winst van de World Cricket league een feit. Dolle en emotionele taferelen speelden zich af op het terras van het paviljoen waar Nederland had staan kijken.

Nederland schaart zich bij de beste 13 landen ter wereld, en zal vanaf 2020 tegen de 12 andere toplanden uit gaan komen in een speciale 13ODI League. Zowel uit als thuis, dus een gerede kans dat we daar op Westvliet ook nog wat van gaan zien.  Daarnaast heeft Nederlnd de ODI status terug, wat wil zeggen dat het ook voor de grote landen weer wat interessanter wordt om tegen Nederland te spelen, er staan dan punten op de wereldranglijst op het spel (en daarmee ook geld). Tenslotte zal de ICC een stimuleringspremie aan de KNCB geven om het Nederlands Elftal klaar te stomen voor een competitief optreden in de 13ODI League. Hoeveel en hoe dat geld precies besteed gaat worden, is allemaal nog niet duidelijk, maar het zal niet alleen voor het vliegen naar India of Australië zijn, zoveel is wel duidelijk.

Een historische dag voor het Nederlandse cricket. Iedereen in de Nederlandse cricketfamilie voelde zich vandaag een beetje trots en een enorme felicitatie gaat dan ook uit aan coach Ryan Campbell, captain Peter Borren en het team (met VCC-er Vivian Kingma) voor het neerzetten van deze prestatie. Een mooi eind van drie jaar hard werken door het team, maar ook een mooi begin om cricket in Nederland een enorme boost te geven. Die impliciete missie moet iedereen na vandaag toch ook wel voelen. Wat kan sport mooi zijn!

Samenvatting Nederland – Namibië (Dubai, 6-12-2017)

 

De huidige stand:

1.Nederland13-20
2.Schotland13-17
3.Paoea Nieuw Guinea13-16
4.Hong Kong13-16
5.Kenia13-12
6.Nepal13- 9
7.VAE13- 8
8.Namibië13- 6