Home » Zeer geslaagde VCC jeugdtour naar Engeland

Zeer geslaagde VCC jeugdtour naar Engeland

Na jaren was het er eindelijk weer eens van gekomen. Een heuse jeugdtour naar het mekka van het cricket: Engeland. Victor van Koolwijk (over-all planning) en Tim de Leede (contacten) namen het voortouw om een aantal jeugdspelers een onvergetelijke ervaring te bezorgen onder de rook van Londen en zo ging woensdagochtend 18 juli heel vroeg een aantal auto’s op pad vanaf Den Haag via Calais-Flokstone richting Kent/Surrey voor een aantal cricket-gerelateerde bezoekjes en drie wedstrijden tegen lokale teams. Op tour gingen: Tom (en Tim), Alejo (en Marc, Ana, Tobias en Gero), Carlijn (en Victor, Natalie en Wietske), Miraj en Haris, Ahan, Matthew (en Alastair) en Cedric (en Richard, Ellen en Floris).

Wachten bij Calais

Dag 1

“The Best for Centuries”

De ontmoetingsplaats van de groep was de batfabriek van Gray-Nichols in Robertsbridge waar de vroege vogels de vroege vertrekkers (1 dag eerder) elkaar ontmoeten. We kregen een rondleiding door de fabriek van boomstam tot bat en alles daartussen. Aan het einde konden we alle varianten van het gereedprodukt bekijken, sommigen kochten nog oefenbat (heel smal). Na afloop werd een parkje opgezocht om de zelf meegebrachte lunch te verorberen, alvorens we koers zouden zetten naar de lokatie van de eerste wedstrijd: Windsor CC. 

Lunch in het parkje nabij de Gray-Nichols fabriek

Aangekomen bij Windsor Castle CC bleek dat letterlijk onder de rook van Windsor Castle te liggen. Alleen was Liz vergeten het gras af en toe een beetje water te geven, waardoor er werkelijk op een savanne werd gespeeld. Wel lekker snel.
Windsor CC bleek de kracht van het bezoekende team ietwat onderschat te hebben (cricketen ze uberhaupt in Nederland?), waardoor er een beginnende U11 groep aan moest treden tegen een team dat zich in Nederland meer dan behoorlijk in de U13 competitie handhaaft. Gelukkig waren wij zo sportief voor elk run van het bat twee wides te bowlen, waardoor ze toch nog tot een score van 122 kwamen (Tom 3 voor 4 in 2). In 16 overs werd dat totaal behaald (Tom 27, Cedric 23).
Scorecard

Iconisch plaatje met Windsor Castle op de achtergrond

Na de wedstrijd werden we gastvrij getrakteerd op en BBQ in het paviljoen, waarna we koers zetten naar het verblijf voor twee nachten: Walton Firs Activity Centre. Dat bleek voor sommigen bij eerste aanblik even slikken, maar was verder een prima uitvalsbasis.

Het dag- en nachtverblijf Walton Firs

Dag 2 

Maori Oxshott Cricket Club and T20 op Lord’s

Op dag 2 stond de wedstrijd tegen Maori Oxshott Cricket Club op het programma. Op een schitterend veld werden we wederom als vorsten onthaald door een achttal lokale cricketers, die een geduchte tegenstander bleken. In 20 overs wisten ze maar liefst 139 runs op de borden te krijgen. Gelukkig bowlden we -iets uitgeruster dan gisteren- een stuk beter anders was het totaal nog veel hoger geweest. Man of the match was van Tom die duikend een bal vasthield waarvan de batsman ongetwijfeld heeft gedacht dat die voor 4 zou gaan, bowlend 1 wicket nam in 2 overs voor slechts 2 runs en ook nog eens 3 runs bijdroeg aan het totaal. Ook Ahan pakte een schitterende vang, optimaal profiterend van zijn lengte. Wederom een overwinning, dit keer in een kwalitatief goede pot.
Na afloop reikte Victor de gebruikelijke Haagse Hopjes, Koningin Wilhelmina pepermunt en de stroopwafels uit als blijk van dank, waarna we spoorslags naar Londen vertrokken om als toeschouwer aanwezig te zijn bij de avondwedstrijd op Lord’s: de T20 Middlesex tegen Somerset. Een mooi moment om in de trein even bij te komen van alle vermoeienissen.
Scorecard

Maori Oxshott Cricket Club U13 en VCC
De typisch Hollandse lekkernijen worden als blijk van dank uitgereikt aan Maori Oxshott Cricket Club door Victor
Beeld uit de wedstrijd
Even een moment voor je zelf

De reis met openbaar vervoer naar Lord’s liep mede dankzij reisleider Floris voorspoedig en na een korte meet en greet na de warming up met Paul van Meekeren (die bij Somerset speelt), beklommen we de tribunes. Voor de meesten de eerste keer en de ervaring was indrukwekkend. Bijna 30,000 mensen die zich op een donderdagse zomeravond verzamelen om cricket te kijken (en, ok, sommigen alleen om bier te drinken). 

T20 Middlesex – Somerset op Lord’s

De fish en chips en pizza door Victor aangedragen werd gezamenlijk verorberd tijdens de wedstrijd die uiteindelijk door Somerset werd gewonnen. Moe maar voldaan keerde we met de underground en trein huiswaarts, al waar de ouders nog een afzakkertje namen, laatste avond immers inmiddels al weer.

Dag 3

“Valley End en terugreis” 

De laatste dag van de tour stond de wedstrijd tegen Valley End op het programma en de terugreis voor Nederland (of de verdere tocht Engeland in voor de Dutch Lion(esse)s. ‘s Ochtends werd de accommodatie opgeruimd en ging alles in de bus en auto’s richting Valley end. Wederom een mooie plek, helaas ook nu het B-team, waardoor het team niet echt werd getest. 190 runs maakten we in 20 overs (Cedric en Alejo 32 retired, een mooie 26 runs van Matthew en Haris 24 no). Dat was veel te veel voor de mannen uit Valley End, die struikelden bij 120 (zowel Miraj, als Carlijn als Matthew namen 3 wickets in 3 overs voor resp slechts 15, 13 en 18 runs). Gaf ons de mogelijkheid onze jongste en oudste substitute Gero en Tobias Nota nog even in te zetten, waarbij Gero met een prachtige snoekduik zijn eerste tour run maakte.
Scorecard

Mooi overzicht van het veld van Valley End

Na de wedstrijd was het al weer tijd om afscheid te nemen. We kijken terug op een geweldige tour die zeker voor herhaling vatbaar is. De boys and girl hebben er elke minuut van genoten net als de ouders en andere familie . Hopelijk kunnen we met een nog grotere delegatie volgend jaar weer “on tour”!

Over de schrijver

Richard de Lange